Τα κρύα ποδαράκια και ο ζεστός υπνόσακοςΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Αυτές τις μέρες ψάχνω να αγοράσω υπνόσακο για την κόρη μου. Είναι 30 μηνών (2,5 ετών δηλαδή…) και δεν ανέχεται στον ύπνο της ούτε κάλτσες, ούτε κουβέρτα… Οι δε πατούσες της είναι συνεχώς κρύες, αλλά συνεχίζει να περπατάει ξυπόλητη κι εμείς να την κυνηγάμε να βάλει παντοφλάκια! 

Φυσικά, όπως είναι μάλλον λογικό σε αυτές τις ηλικίες, ο περυσινός της υπνόσακος δεν της κάνει! Επιπλέον, δεν είχα ιδέα τι μεγέθη υπάρχουν και μέχρι ποια ηλικία τα παιδιά κοιμούνται σε υπνόσακο.
Βρήκα, λοιπόν, ένα άρθρο στο Shopping Mommy, το οποίο εξηγεί αναλυτικά τι πρέπει να προσέξουμε όταν αγοράζουμε έναν υπνόσακο και τι μεγέθη υπάρχουν.  


«Τα μωρά μετά τον 1-2 μήνα, αρχίζουν να στριφογυρίζουν, να κλωτσάνε, να στριμώχνουν χεράκια και ποδαράκια ανάμεσα στα κάγκελα της κούνιας, προκαλώντας μόνιμη ανησυχία στους γονείς! Πόσοι από εμάς δεν έχουμε ξυπνήσει μέσα στην νύχτα, για να δούμε μήπως ξεσκεπάστηκε το μωρό και κρυώσει;
Οι οδηγίες των παιδιάτρων λένε να μην χρησιμοποιούμε παπλώματα και βαριές κουβέρτες σε παιδιά κάτω του ενός έτους, καθώς μπορούν να προκαλέσουν υπερθέρμανση στο μωρό μας, επανεισπνοή ή ακόμη και πνιγμό. Επίσης, οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα βαριά σκεπάσματα είναι ένας από τους λόγος για το σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου.
Χρησιμοποιώντας έναν βρεφικό υπνόσακο μπορούμε να αποφύγουμε όλα τα παραπάνω προβλήματα.

Κουμπώνει εύκολα στους ώμους του μωρού, το κρατάει ζεστό, χωρίς να μπορεί να ξεσκεπαστεί ή να σκεπάσει το κεφάλι του. Το κάτω μέρος ανοίγει εύκολα με φερμουάρ, για να μπορείτε να αλλάξετε εύκολα την πάνα του μωρού.
Είναι εύκολο να δημιουργήσετε "ρουτίνα ύπνου", ώστε το μωρό να καταλαβαίνει ότι ήρθε ή ώρα να κοιμηθεί μόλις βάλει τον υπνόσακο.
Πως θα ξέρουμε όμως ποιον υπνόσακο να διαλέξουμε? Πόσο ζεστός πρέπει να είναι και ποιο μέγεθος?
Ο βαθμός θερμότητας των υπνόσακων μετριέται σε tog. Παρακάτω ακολουθεί ένας ενδεικτικός πίνακας:


Τα μεγέθη των υπνόσακων αλλάζουν ανά ηλικία.
   - ο μικρός υπνόσακος είναι για 0-6 μηνών (70εκ)
   - ο μεσαίος υπνόσακος για 6-18 μηνών (90 εκ)
   - ο μεγάλος υπνόσακος για 18-36 μηνών (110 εκ).

Εξαρτάται βέβαια από το κάθε παιδί. Παίρνοντας έναν υπνόσακο πρέπει πάντα να υπολογίζουμε να είναι 10-20 εκ μεγαλύτερος από το μωρό μας, ώστε να έχει περιθώριο κίνησης και ανάπτυξης.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
    Πρέπει να προσέξουμε να μην χωράει το κεφαλάκι του μωρού μας στο άνοιγμα των ώμων και γλιστρήσει μέσα στον υπνόσακο (για πολύ μικρά μωράκια).
    ΠΟΤΕ δεν χρησιμοποιούμε επιπλέον σκεπάσματα πάνω από τον υπνόσακο.
    Δεν ντύνουμε υπερβολικά το παιδί κάτω από τον υπνόσακο, γιατί μπορεί να πάθει υπερθέρμανση (βλ. ενδεικτικό πίνακα)».


ΥΓ1. Με αφορμή το σχόλιο της Τρελοτουρίστριας στο άρθρο (βλ. παρακάτω), να σημειώσω ότι έχω βρει τρία είδη "υπνόσακων": τον κλασικό που φαίνεται και στη φωτογραφία, αυτόν που κλείνει από κάτω με το κορδόνι που σφίγγει και αυτόν που είναι ξεχωριστά τα ποδαράκια! Αυτά με τα ποδαράκια είναι τα πιο βολικά για τα μεγαλύτερα παιδάκια, ειδικά όταν σηκώνονται όρθια στην κούνια.
ΥΓ2. Η Ρέα μου όταν ήταν ενός τον έλεγε «νικότακο» κι έτσι μας τον λέει κάποιες φορές για να κάνει αστείο και να μας κάνει να γελάσουμε!!  Προσποιείται δε ότι ξεκαρδίζεται όπως εμείς αλλά κάνει μπαμ ότι είναι ψεύτικο το γέλιο της!! 


Σχόλια

  1. Μας έσωσε πέρσι ο υπνόσακος και πήραμε και φέτος (19 μηνών). Η μικρή δεν αντέχει ούτε σεντόνι πάνω της, μονίμως ξεσκέπαστη και χέρια πόδια παγωμένα! Εμείς όμως προτιμάμε αυτούς που είναι σα φορμάκια, με τα ποδαράκια ξεχωριστά! :)

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου