Tip μαγειρικής: Πώς διατηρούμε τα σκόρδα




Πολτός / κρέμα σκόρδου: Θα χρειαστούμε για 3 κεφάλια σκόρδο, 6-7 κουταλιές ελαιόλαδο και 1/2 κ.γ. αλάτι. Αφαιρούμε τα πολλά φύλλα/φλούδες από το σκόρδο και κόβουμε από πάνω περίπου 1 εκατοστό.
Χωρίς να καθαρίσουμε τις σκελίδες, τις βάζουμε σε κατσαρολάκι με βραστό νερό και βράζουμε για 10'. Σβήνουμε το μάτι και τις αφήνουμε μέσα στο νερό για λίγο. Αφού κρυώσουν λίγο, πιέζουμε την κάθε σκελίδα η οποία ξεφλουδίζεται εύκολα. Τις βάζουμε στο μπλέντερ με το ελαιόλαδο και το αλάτι και τις πολτοποιούμε.
Βάζουμε τον πολτό σε αποστειρωμένο βαζάκι, καλύπτουμε με αρκετό λάδι, κλείνουμε καλά το βάζο μας και αφού κρυώσει, τον διατηρούμε στο ψυγείο, για αρκετό καιρό.

Χρησιμοποιούμε τον πολτό σκόρδου όπως ακριβώς και το ωμό σκόρδο, υπολογίζοντας 1 κουταλάκι του γλυκού πολτό για κάθε σκελίδα ωμού σκόρδου. Μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε σε ψητά λαχανικά, σε σάλτσα ντομάτας, σε μακαρονάδα, σε πουρέ πατάτας, στην σκορδαλιά, στο τζατζίκι, αλλά και σε φρυγανισμένο ψωμί, κρουτόν κλπ..



    Σκελίδες σκόρδου σε λάδι: Θα χρειαστούμε σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες και ολόκληρες, 2 φύλλα δάφνης, 1 κλωναράκι ρίγανη, 1 κλωναράκι θυμάρι και, φυσικά, ελαιόλαδο. Βάζουμε τις σκελίδες σκόρδου σε καθαρό γυάλινο μπουκάλι, βάζουμε το θυμάρι, τα φύλλα δάφνης και την ρίγανη και στο τέλος γεμίζουμε το μπουκάλι με το ελαιόλαδο μέχρι επάνω. (*Μπορούμε να βάλουμε μόνο δάφνη από τα αρωματικά και να προσθέσουμε και κόκκους πιπεριού ή μπούκοβο, ανάλογα με το πόσο πικάντικο το θέλουμε.) Ανακινούμε λίγο το μπουκάλι και το βάζουμε στο ψυγείο. 
    (*Ίσως μας φανεί ότι πήζει το λάδι στο ψυγείο, κάτι που εξαρτάται από την ψύξη του ψυγείου μας. Στην περίπτωση αυτή, απλά το παίρνουμε με το κουταλάκι!) Με αυτόν τον τρόπο, έχουμε και σκόρδο για τη μαγειρική μας, αλλά και αρωματικό λάδι με άρωμα σκόρδου.

Σχόλια