Tip μαγειρικής: Δοσομετρητής για ζάχαρη





Κουταλιές & Φλυτζάνια
Γραμμάρια
Ounces
1 κουταλάκι γλυκού
5 γρ
1/6 oz
1 κουταλιά σούπας
15 γρ
½ oz
4 κ.σ ή 1/4 φλυτζανιού
50 γρ
1 3/4 oz
5 κ.σ ή 1/3 φλυτζανιού
67 γρ
2 1/4 oz
½ φλυτζάνι
100 γρ
3 ½ oz
2/3 φλυτζανιού
134 γρ
4 ½ oz
3/4 φλυτζανιού
150 γρ
5 oz
1 φλυτζάνι
200 γρ
7 oz

Άλλα είδη ζάχαρης
Γραμμάρια
Ounces.
1 φλ. καστανή ζάχαρη
200 γρ
7 oz
1 φλ. άχνη ζάχαρη
125 γρ
4.4 oz
1 φλ. λεπτή ζάχαρη (caster sugar)
225 γρ
8 oz
1 φλ. πατικωμένη μαύρη ζάχαρη
220 γρ
7.75 oz
1 φλ. μέλι ή μελάσσα
340 γρ
12 oz


Κελσίου
Φαρενάιτ
Θερμοκρασία για μαρμελάδες
104° C
220° F
Σιρόπι με μορφή κόμπου
115° C
240° F
Το σιρόπι καραμελώνει
160° C
320° F

Προσοχή: Σε υψόμετρα άνω των 900μ. η ατμοσφαιρική πίεση προκαλεί αλλαγές στο σημείο βρασμού του νερού και των σιροπιών.

Μπορώ να αντικαταστήσω τη ζάχαρη, με σκούρα καστανή ζάχαρη ή μέλι;

Η απάντηση δεν είναι απλή. Η απλή ζάχαρη διαφέρει από την σκούρα καστανή και το μέλι, τόσο στο βάρος, όσο και στη γεύση και στις ιδιότητες. Το μέλι είναι πιο γλυκό και πιο βαρύ από τη ζάχαρη.

Επίσης το μέλι προσθέτει υγρασία και οξύτητα σε μια συνταγή, το οποίο μπορεί να χαλάσει την υφή του φαγητού σας και το κάνει να παίρνει χρώμα πιο γρήγορα.

Η σκούρα καστανή ζάχαρη τραβάει την υγρασία και έτσι τα φαγητά δεν στεγνώνουν γρήγορα. Περιέχει μελάσσα, η οποία προσθέτει υγρασία και αλλάζει πολύ τη γεύση.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν προτείνουμε να μην αλλάζετε τις συνταγές. Εάν όμως οι περιστάσεις είναι τέτοιες που πρέπει (πού να βρίσκετε μπακάλικο ανοιχτό Κυριακάτικα...), τότε μπορείτε να κάνετε τα εξής:
  • Παρά τη διαφορά βάρους, μπορείτε να αντικαταστήσετε την σκούρα καστανή ζάχαρη με άσπρη σε ίσες ποσότητες. Η μόνη σημαντική διαφορά θα είναι η γεύση.
  • Βάλτε άσπρη ζάχαρη αντί για καστανή, σε ίση ποσότητα, αλλά προσθέστε και 4 κ.σ. μελάσσα ανά φλυτζάνι. Μειώστε επίσης τη συνολική ποσότητα υγρών της συνταγής κατά 3 κ.σ.
  • Για να χρησιμοποιήσετε μέλι αντί για ζάχαρη, βάλτε 7/8 του φλυτζανιού για κάθε φλυτζάνι ζάχαρης και μειώστε τα υγρά της συνταγής κατά 3 κ.σ.
  • Για να χρησιμοποιήσετε ζάχαρη αντί για μέλι, βάλτε 1 1/4 του φλυτζανιού ζάχαρη και προσθέστε 1/4 του φλυτζανιού υγρό και 1/2 κ.γ. κρεμόριο.

Έχετε υπ'όψην σας πως η ζάχαρη έχει 46 θερμίδες ανά κ.σ., η σκούρα καστανή 50 ενώ το μέλι 64. Φυσικά το μέλι είναι πολύ πιο θρεπτικό και υγιεινό, παρά τις περισσότερες θερμίδες.

Πώς αντικαθιστώ τη ζάχαρη με φρουκτόζη;
Σε όλες τις συνταγές μπορείτε να βάλετε φρουκτόζη αντί της ζάχαρης. Η φρουκτόζη έχει σχεδόν ίδια θερμιδική αξία με τη ζάχαρη, αλλά χρειάζεται πολύ λιγότερη ποσότητα, οπότε κερδίζουμε θερμίδες από εκεί.
Για να κάνετε την αντικατάσταση θα βάλετε τη μισή έως τα τρία τέταρτα της ποσότητας που ζητάει η συνταγή. Για παράδειγμα εάν θέλει ένα κιλό ζάχαρη, θα βάλετε 500-750 γρ. φρουκτόζης. Εάν κάνετε την αντικατάσταση σε γλυκό που θέλει ψήσιμο, θα φροντίσετε να ψήσετε σε χαμηλότερη θερμοκρασία από αυτή που ζητάει η συνταγή.


Σχόλια