Tip μαγειρικής: Ελαιόλαδο σε κέικ και κουλούρια

Αν κάποια συνταγή ζαχαροπλαστικής (π.χ. κέικ ή κουλούρια) αναφέρει στα υλικά της το ελαιόλαδο, χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο εμπορίου που είναι πιο ελαφρύ από τα ελαιόλαδα παραγωγών ή τουλάχιστον ελαιόλαδο περσινής σοδειάς, σίγουρα όχι φετινής.Μπορούμε, βέβαια, να χρησιμοποιήσουμε σπορέλαια (ηλιέλαιο κλπ).



Αυτό γιατί η γεύση των εντελώς φυσικών ελαιολάδων είναι πιο έντονη και η υφή πιο "βαριά", πυκνή με αποτέλεσμα το γλυκό μας να μυρίζει λάδι, να έχει έντονη τη γεύση του λαδιού και ίσως να "καίει" λίγο στο λαιμό.

Extra tip: Το λάδι -οποιουδήποτε είδους- χαρίζει στα κέικ μια πιο βελούδινη και πιο "υγρή" μορφή.

Κάτι παρόμοιο ισχύει και με τα αυγά του εμπορίου σε σχέση με τα ντόπια χωριάτικα αυγά παραγωγών: τα χωριάτικα είναι πιο κίτρινα και με εντονότερη μυρωδιά με αποτέλεσμα να μυρίζει το γλυκό μας "αυγουλίλα" μόλις το φτιάξουμε και να έχει φυσικά και πιο κίτρινο χρώμα. Αυτό λύνεται συνήθως βάζοντας λιγότερα αυγά ή προσθέτοντας αρωματικά, π.χ. βανίλια, ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού κλπ.

Σχόλια