Φροντίδα νεογέννητου: Περιποίηση αφαλού / ομφαλούΟ ομφάλιος λώρος που τάιζε το μωράκι σας στη μήτρα έχει πλέον κοπεί, αφήνοντας ένα μικρό υπόλειμμα (το οποίο συγκρατείται από ένα «μανταλάκι»), το οποίο καθώς ξεραίνεται, θα γίνει καφέ, θα συρρικνωθεί και θα σκληρύνει . Μέσα σε δυο ή τρεις εβδομάδες, ο ομφάλιος λώρος (αυτό το υπόλειμμα τελοσπάντων) θα πέσει.


Η καθαριότητα στον ομφαλό παίζει μεγάλη σημασία διότι έτσι εμποδίζουμε τυχόν μολύνσεις.
Για το σκοπό αυτό κάθε φορά που περιποιούμαστε το μωρό μας πρέπει να καθαρίζουμε καλά με αποστειρωμένη γάζα και οινόπνευμα τον ομφαλό γύρω – γύρω και από πάνω. 
Αυτό γίνεται έως και να πέσει το κολόβωμα και να επουλωθεί η ουλή που αφήνει πέφτοντας. Προσωπικά, ο παιδίατρος μας είχε συστήσει «μερκουροχρώμ», ένα κόκκινο ασθενές τοπικό αντισηπτικό υγρό, αντί για οινόπνευμα.
Δεν τον καλύπτουμε με γάζες και φροντίζουμε η πάνα του μωρού να διπλώνεται προς τα έξω σ’ αυτήν την περιοχή για να αερίζεται. Ο αέρας θα το βοηθήσει να επουλωθεί και να ξηραθεί πιο γρήγορα. 

Όσο το μωράκι μας έχει ακόμη τον ομφάλιο λώρο, είναι καλό να το πλένουμε με ένα σφουγγαράκι και όχι να βυθίζουμε τον ομφάλιο λώρο στο νερό. Μόλις ο λώρος πέσει, εννοείται πως μπορούμε να πλύνουμε το μωρό ελεύθερα μέσα σε βρεφική μπανιέρα ή σε λεκάνη.
Και φυσικά, αφήνουμε το υπόλειμμα να πέσει μόνο του και δεν προσπαθούμε να «επέμβουμε» στο σχήμα αφαλού που διαμορφώνεται στο μωρό μας, αφού τα μωρά γεννιούνται με διαφορετικά σχήματα αφαλού (προς τα έξω ή προς τα μέσα). 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν παρατηρήσουμε ερυθρότητα, θερμότητα, πρήξιμο, κίτρινο πύων, άσχημη οσμή, θα πρέπει να ενημερώσουμε τον παιδίατρο.

Το ερύθημα μπορεί, επίσης, να προκληθεί από το ξηρό υπόλειμμα το οποίο ερεθίζει το δέρμα της περιοχής. Για να διαπιστώσουμε τι ακριβώς προκαλεί τον ερεθισμό, πιέζουμε μαλακά το υπόλειμμα ώστε να απομακρυνθεί από την κόκκινη περιοχή και σημαδεύουμε τα περιθώρια της ερυθρής περιοχής με ένα στυλό. Περιμένουμε 30 λεπτά και ελέγχουμε πάλι. Εάν το ερύθημα παραμένει και ειδικά εάν έχει επεκταθεί πέρα από την περιοχή που σημαδέψαμε, καλούμε αμέσως τον παιδίατρό μας. Εάν πάλι είναι απλά ένας ερεθισμός από το υπόλειμμα που έχει αφήσει ο ομφάλιος λώρος, θα υποχωρήσει μετά από λίγο.
Περιστασιακά, μπορεί να δούμε μικρές ποσότητες αίματος από τον αφαλό - αυτό είναι φυσιολογικό καθώς τα αιμοφόρα αγγεία διαχωρίζονται. Εάν παρατηρήσουμε αιμορραγία, προσπαθούμε πρώτα να πιέσουμε λίγο την περιοχή. Εάν η αιμορραγία δε σταματήσει μετά από πέντε με επτά λεπτά συνεχούς πίεσης, καλούμε τον παιδίατρό μας.
Αφού πέσει το υπόλειμμα του ομφάλιου λώρου, ο αφαλός του μωρού μας μπορεί να πρηστεί λίγο και να συνεχίσει να βγάζει λίγο πύων. Αυτό ονομάζεται ομφαλικό κοκκίωμα. Ο παιδίατρός μας μπορεί να το αντιμετωπίσει με ένα φάρμακο που το ξηραίνει, το οποίο ονομάζεται νιτρικός άργυρος.

Σχόλια