Φροντίδα νεογέννητου: Γιατί χρειάζεται η αποστείρωση και πώς γίνεται;Το έντερο του νεογέννητου είναι αποστειρωμένο. Καθώς το μωρό μεγαλώνει, σχηματίζεται η μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου που παίζει σημαντικό ρόλο στην πέψη των τροφών και στην προστασία του οργανισμού από τις λοιμώξεις. Κατά τους πρώτους μήνες, ώσπου δηλαδή το βρέφος να αναπτύξει την προστασία αυτή, είναι πολύ ευαίσθητο σε παθογόνα μικρόβια που μπορεί να προκαλέσουν επικίνδυνες αρρώστιες, όπως γαστρεντερίτιδα. 
Επιπλέον, τα παθογόνα βακτήρια αναπτύσσονται πολύ γρήγορα στο γάλα. Για το λόγο αυτό οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με την τροφή του μωρού θα πρέπει να είναι καλά πλυμένο και προσεκτικά αποστειρωμένο.  Εξάλλου η σχολαστική υγιεινή είναι κανόνας που πρέπει να τηρούμε για οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με το μωρό.

Προσοχή στις πιπίλες! Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στις πιπίλες, ώστε να μη μείνουν υπολείμματα γάλακτος, καθώς και στο εσωτερικό των μπουκαλιών, όπου χρησιμοποιείται η ειδική βούρτσα καθαρισμού. Αφού ξεπλυθούν όλα τα σκεύη σε τρεχούμενο νερό, είναι έτοιμα προς αποστείρωση. 

Αποστείρωση με βράσιμο: Το βράσιμο είναι ο παλαιότερος τρόπος αποστείρωσης. Για τη μέθοδο αυτή χρειάζεται ειδικός βραστήρας με υποδοχές ή απλά ένα μεγάλο σκεύος γεμάτο νερό, ώστε να καλύπτει όλα τα αντικείμενα που βράζονται σκεπασμένα για 25 λεπτά περίπου.

Αποστείρωση με ατμό: Με τη συσκευή του ηλεκτρικού αποστειρωτή ατμού, μπιμπερό και πιπίλες, τοποθετημένα στις ειδικές υποδοχές του, αποστειρώνονται γρήγορα και εύκολα. Πριν από κάθε αποστείρωση πλένουμε τα σκεύη (μπιμπερό, πιπίλες κ.λπ.) προσεκτικά σε ζεστή σαπουνάδα. Έπειτα προσθέτουμε την αναγραφόμενη ποσότητα νερού που με το βράσιμο γίνεται ατμός και αποστειρώνει. 

Χημική αποστείρωση:  Στη μέθοδο αυτή χρησιμοποιούνται αποστειρωτικές ταμπλέτες ή υγρό. Το αποστειρωτικό διάλυμα ετοιμάζεται στο ειδικό δοχείο όπου διαλύονται η ταμπλέτα ή το υγρό στην αναλογία που ορίζει ο κατασκευαστής. (Η  χημική αποστείρωση δεν είναι ο καλύτερος τρόπος αποστείρωσης).

Για να διατηρηθούν τα μπιμπερό αποστειρωμένα ώσπου να τα χρησιμοποιήσουμε, τα φυλάμε στη συσκευή αποστείρωσης ή στο ψυγείο, αφού και πάλι τα έχουμε ξεπλύνει πολύ καλά.

Σχόλια