Οι κενώσεις του νεογέννητουΣυνήθως, κατά τα δύο πρώτα 24ωρα της ζωής, το μωρό πρέπει να κάνει μία τουλάχιστον φορά μαύρα-πράσινα σκούρα κακά – το λεγόμενο μηκώνιο.

Στην πορεία, η συχνότητα κενώσεων εξαρτάται από το μωρό και υπάρχει μεγάλη απόκλιση από βρέφος σε βρέφος. Από πολλές φορές την ημέρα έως μία φορά κάθε επτά ημέρες, όλα φυσιολογικά. 


Μετά τις πρώτες έξι εβδομάδες της ζωής, τα κακά με τον αποκλειστικό θηλασμό μπορεί να συνεχίζουν πολύ συχνά ή, αντίθετα, να αραιώσουν πολύ. Δεν υπάρχει τίποτε παθολογικό σε αυτές τις διαφορές και δεν πρόκειται για δυσκοιλιότητα, εφόσον τα κακά δεν είναι σκληρά και το μωρό δεν κλαίει όταν τα κάνει. Συνήθως μετά τον πρώτο μήνα σταματούν οι νυχτερινές κενώσεις.

Οι κενώσεις των μωρών έχουν συνήθως χρώμα κίτρινο-πορτοκαλί, μπορεί και να έχουν βλέννες και «κομπαλάκια» / «σπόρους» (σύσταση υδαρής, σαν πάστα).  Συνήθως δε μυρίζουν άσχημα. Στην περίπτωση που δούμε αίμα πρέπει να το αναφέρουμε άμεσα στον παιδίατρο. 

Τα μωρά  που σιτίζονται με γάλα εμπορίου έχουν συνήθως τουλάχιστον μία φορά τη μέρα  κένωση και ίσως  να παρουσιάσουν δυσκοιλιότητα, ακόμη και να μην έχουν κάθε μέρα κένωση.  (Σύσταση: Πάστα, σχηματισμένα, χρώμα μουστάρδας. Μυρίζουν περισσότερο από τις κενώσεις του θηλασμού). Δυσκοιλιότητα έχουμε εάν είναι σκληρά, προκαλούν πόνο και κλάμα στο μωρό ή έρχονται κάθε δεύτερη ή τρίτη μέρα. Συνήθως μετά τον πρώτο μήνα σταματούν οι νυχτερινές κενώσεις.

Σε βρέφη που παίρνουν μεικτή διατροφή, οι κενώσεις είναι κάτι ενδιάμεσο σε συχνότητα και σύσταση μεταξύ διατροφής με ξένο και με μητρικό γάλα. Αν το μωρό λαμβάνει κυρίως ξένο, θα έχει λίγες φορές την ημέρα και πιο σχηματισμένα κόπρανα, ενώ εάν κυρίως θηλάζει, θα εμφανίζει περισσότερες φορές την ημέρα και λιγότερο σχηματισμένα κόπρανα.

Από την άλλη, όσον αφορά τα ούρα του μωρού, συνήθως την πρώτη μέρα της ζωής του, έχει τουλάχιστον μία υγρή πάνα (τα ούρα μοιάζουν συμπυκνωμένα, κίτρινα, με πιθανή παρουσία ροζ κρυστάλλων. Τις επόμενες ημέρες οι βρεγμένες πάνες αυξάνονται ανά 24ωρο και τα ούρα όσο περνούν οι ημέρες αραιώνουν σε σύσταση.

Σχόλια