Tip οργάνωσης: Δεν προλαβαίνω να μαγειρέψω (Φαγητά στην κατάψυξη) Όταν δεν προλαβαίνουμε να μαγειρέψουμε λόγω δουλειάς ή άλλων υποχρεώσεων, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Η προετοιμασία γίνεται όταν έχουμε χρόνο στη διάθεσή μας. Ετοιμάζουμε, λοιπόν, φαγητό και το διατηρούμε στην κατάψυξη ώσπου να το χρειαστούμε. Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις που μας έχει περισσέψει φαγητό και, φυσικά, δεν το πετάμε. Τόσο κόπο κάναμε να το φτιάξουμε!
Ποια φαγητά μπαίνουν στην κατάψυξη;

Η κατάψυξη είναι ένα πολύ σημαντικό και χρήσιμο εργαλείο για την κουζίνα. Η αντίληψη πως η κατάψυξη αποτελεί μια κακή πρακτική και πως υποβαθμίζει την ποιότητα των τροφίμων δεν είναι σωστή. Αν καταψύξουμε τα κατάλληλα τρόφιμα με τον σωστό τρόπο, τα κατεψυγμένα τρόφιμα θα έχουν ποιότητα η οποία μπορεί να παραμείνει αν όχι εντελώς, σχεδόν απαράλλακτη. Είναι βασικό λοιπόν να γνωρίζουμε ποια είδη τροφίμων μπορούν να καταψυχθούν, ώστε όχι μόνο να συντηρηθούν αλλά και να είναι εύγευστα μετά την απόψυξή τους.
Τα τρόφιμα που μπορούν να καταψυχθούν μπορούν να χωριστούν σε 3 μεγάλες κατηγορίες: στα ωμά, τις πρώτες ύλες δηλαδή όπως το μοσχαρίσιο κρέας ή το μπρόκολο, στα μερικώς έτοιμα φαγητά, όπως μια πίτα που είναι έτοιμη για ψήσιμο ή τα μπιφτέκια πριν από το ψήσιμο, και στα μαγειρεμένα, όπως το κοκκινιστό μοσχάρι ή το παστίτσιο.

Πρώτες ύλες κατάλληλες για κατάψυξη
Αλλαντικά: Τα περισσότερα αλλαντικά μπορούν να διατηρηθούν με ευκολία στην κατάψυξη. Μπέικον, προσούτο, σύγκλινο, λουκάνικο είναι κάποια παραδείγματα.
Αυγά: Τα αυγά μπορούν να καταψυχθούν αφού πρώτα χτυπηθούν.
Κρέας – Πουλερικά: Όλα τα κρέατα και τα πουλερικά είναι κατάλληλα για κατάψυξη. Τα εντόσθια, όπου υπάρχουν, θα πρέπει να αφαιρούνται, να συσκευάζονται και να καταψύχονται μόνα τους.
Ξηροί καρποί: Είναι καλή πρακτική να διατηρούμε τους ξηρούς καρπούς στην κατάψυξη γιατί παραμένουν πιο φρέσκοι.
Τυριά: Τα τυριά μπορούν να συντηρηθούν στην κατάψυξη, αλλά ίσως δεν συντρέχει και ιδιαίτερος λόγος για κάτι τέτοιο.
Φρούτα και λαχανικά: Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υγρασία, δεν καταψύχονται καλά. Αν θέλουμε να καταψύξουμε κάποιο φρούτο ή λαχανικό, είναι καλύτερο να το επεξεργαστούμε με κάποιον τρόπο, όπως για παράδειγμα να κάνουμε πουρέ τις φράουλες ή να μαγειρέψουμε τα μανιτάρια.
Ψάρια και θαλασσινά: Ψάρια και θαλασσινά μπορούν να καταψυχθούν με ικανοποιητικά αποτελέσματα αλλά σίγουρα με μεγαλύτερη απώλεια ποιότητας από ότι τα κρέατα για παράδειγμα. Γι’ αυτό το λόγο η κατάψυξή τους θα πρέπει να είναι περιορισμένη.

Μερικώς έτοιμα φαγητά κατάλληλα για κατάψυξη
Κάποιες φορές είναι αρκετά χρήσιμο για τη κατάψυξη τροφίμων να καταψύχουμε το φαγητό σε κάποιο στάδιο της προετοιμασίας του, συνήθως λίγο πριν από το τελικό μαγείρεμα. Τα φαγητά αυτά μπορεί ανάλογα με το είδος τους να πρέπει να ξεπαγώσουν για να μαγειρευτούν, όπως τα μπιφτέκια, ή και να μαγειρευτούν απευθείας από την κατάψυξη, όπως τα φρέσκα ζυμαρικά.
Φαγητά μερικώς έτοιμα κατάλληλα για κατάψυξη είναι:
Μπιφτέκια και κεφτέδες
Πίτες, όπως τυρόπιτα ή σπανακόπιτα (πριν από το μαγείρεμά τους στον φούρνο)
Πίτσες
Ντολμαδάκια
Μπισκότα ή cookies
Φρέσκα ζυμαρικά
Ζυμαρικά φούρνου, όπως λαζάνια ή παστίτσιο

Μαγειρεμένα φαγητά κατάλληλα για κατάψυξη
Σαν γενική οδηγία μπορούμε να πούμε πως τα φαγητά που καταψύχονται καλύτερα είναι αυτά που έχουν αρκετή σάλτσα ή υγρά, καθώς αυτά δημιουργούν μια προστατευτική επικάλυψη γύρω από το τρόφιμο και το εμποδίζουν να ξεραθεί. Το κοκκινιστό, για παράδειγμα, θα καταψυχθεί καλύτερα από ένα ψητό της κατσαρόλας.
Τα μαγειρεμένα κρέατα και τα πουλερικά πάντως είναι αρκετά ανθεκτικά όταν συντηρούνται στην κατάψυξη, ανεξάρτητα από τον τρόπο παρασκευής τους. Τα μαγειρεμένα ψάρια και λαχανικά μπορούν να καταψυχθούν, αλλά θυσιάζοντας μεγαλύτερο μέρος της ποιότητάς τους απ’ ό,τι τα κρέατα.
Ακολουθεί μια λίστα με μαγειρεμένα που καταψύχονται με πολύ καλά αποτελέσματα:
Ζεστές σάλτσες, όπως σάλτσα ντομάτα ή σάλτσα κιμά
Σούπες
Ζωμοί
Μαγειρευτά κρέατα και πουλερικά
Ζυμαρικά φούρνου, όπως λαζάνια ή παστίτσιο


Πώς καταλαβαίνουμε ότι ένα κατεψυγμένο τρόφιμο έχει αλλοιωθεί
Δεν είναι εύκολο να καταλάβουμε αν ένα τρόφιμο έχει αλλοιωθεί από την κατάψυξη, καθώς μπορεί να μην έχει κανένα οργανοληπτικό στοιχείο που να μαρτυρά την αλλοίωσή του. Ο καλύτερος τρόπος να προφυλαχθούμε από την αλλοίωση είναι να καταψύχουμε τα τρόφιμα όταν είναι φρέσκα, να φροντίζουμε η κατάψυξή μας να είναι στη σωστή θερμοκρασία και να μη διατηρούμε τα τρόφιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα στην κατάψυξη.
Σε κάθε περίπτωση, σημαντικό για τη συντήρηση τροφίμων είναι να μην χρησιμοποιούμε ένα κατεψυγμένο τρόφιμο αν κατά την απόψυξή του διαπιστώσουμε πως:
Μυρίζει περίεργα.
Έχει αλλοιωθεί το χρώμα και η όψη του.
Παρουσιάζει σημάδια «καψίματος» στην επιφάνειά του από τη χαμηλή θερμοκρασία.

Πώς προετοιμάζουμε τα τρόφιμα για να μπουν στην κατάψυξη
Σε σχέση με την κατάψυξη τροφίμων, το είδος της συσκευασίας των τροφίμων που θα καταψυχθούν είναι πολύ σημαντικό. Αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι πως η συσκευασία που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν αεροστεγής, δηλαδή δεν πρέπει να μπαίνει αέρας μέσα. Η έκθεση στον αέρα κατά τη διάρκεια της κατάψυξης κάνει το φαγητό να χάσει την ποιότητά του. Για την καλύτερη προετοιμασία τροφίμων για την κατάψυξη, η καλύτερη συσκευασία για την κατάψυξη είναι η πλαστική σακούλα με κενό αέρος, όπως οι συσκευασίες των διαφόρων αλλαντικών ή τυριών, για παράδειγμα, που βλέπουμε στo σούπερ μάρκετ. Το κενό αέρος ίσως να μην είναι εύκολο να επιτευχθεί σε οικιακές συνθήκες ακόμη, αλλά η πλαστική σακούλα που κλείνει αεροστεγώς δεν είναι δυσεύρετη. Καλή πρακτική είναι να κολλάμε μια ετικέτα στη σακούλα που να αναγράφει το περιεχόμενο και την ημερομηνία κατάψυξης. Έτσι, θα μπορούμε εύκολα να βρούμε αυτό που ψάχνουμε αλλά και να ξέρουμε μέχρι πότε θα πρέπει να το καταναλώσουμε. Καλή ιδέα είναι επίσης, αφού γεμίσουμε τη σακούλα και βγάλουμε τον αέρα, να την καταψύξουμε επίπεδα πάνω σε ένα ταψί, έτσι ώστε να πάρει επίπεδο σχήμα και να πιάνει λιγότερο χώρο. Η χρήση της σακούλας προσφέρει επίσης το πλεονέκτημα πως μπορούμε να ξεπαγώσουμε γρήγορα το τρόφιμο σε τρεχούμενο νερό. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σκεύη όπως τάπερ ή και σελοφάν. Καλό είναι να αποφεύγουμε το γυαλί, καθώς μπορεί εύκολα να προκληθεί ατύχημα, και ενώ είναι δυνατό να καταψύξουμε σε πυρίμαχα σκεύη, δεν βρίσκω τον λόγο να είναι δεσμευμένα στην κατάψυξη, εκτός και αν μιλάμε για προπαρασκευασμένα φαγητά που θα ψηθούν στο σκεύος αυτό, όπως το παστίτσιο για παράδειγμα. Αν καταψύξουμε φαγητά όπως μπιφτέκια, καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε χαρτί ψησίματος ανάμεσα στις στρώσεις, ώστε να μην κολλήσουν. Όταν συσκευάζουμε ένα τρόφιμο για κατάψυξη, είναι χρήσιμο να σκεφτόμαστε πρώτα την ποσότητα που θα καταναλώσουμε όταν το αποψύξουμε και να συσκευάσουμε «πακέτα» με την ποσότητα αυτή, ώστε να μπορούμε να κάνουμε καλύτερη διαχείριση.

[ΠΗΓΗ: http://www.yiannislucacos.gr/lesson/2807/poia-trofima-i-etoima-fagita-mporo-na-katapsyxo#.UlACJBCylFw]


Ενδεικτικά μια λίστα με ιδέες για φαγητά που μπορούμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη (η λίστα έχει προκύψει από προσωπική εμπειρία και εμπειρία φίλων και συγγενών):
- Κιμάς για μακαρόνια μαγειρεμένος
- Μπιφτέκια ή κεφτέδες τα οποία έχουμε ζυμώσει και πλάσει, αλλά δεν έχουμε μαγειρέψει ή και ήδη μαγειρεμένα (αν και δεν είναι ίδιο το αποτέλεσμα)
- Σνίτσελ παναρισμένα, έτοιμα για τηγάνισμα
- Κρέας με σάλτσα (κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό)
- Αρνάκι ή κατσικάκι ψητό (π.χ. από το πασχαλινό τραπέζι)
- Κοτόπουλο μαγειρεμένο, π.χ. για καμιά σαλάτα
- Όσπρια μαγειρεμένα, όπως φακές, φασολάδα, ρεβύθια, γίγαντες
- Αρακάς ή φασολάκια μαγειρεμένα
- Γεμιστά, ντολμαδάκια, κολοκυθολούλουδα γεμιστά με ρύζι
- Πίτες έτοιμες για το φούρνο σε ταψάκια μιας χρήσης, οι οποίες δε χρειάζονται ξεπάγωμα (το ίδιο ισχύει και για τυροπιτάκια κλπ), αλλά και έτοιμες, ψημένες
- Γιουβαρλάκια ζυμωμένα και πλασμένα αλλά αμαγείρευτα
- Ζύμη για πίτες και πίτσες την οποία ξεπαγώνουμε και μετά την ανοίγουμε κλπ
- Μείγμα για τυροπιτάκια ή σπανακοπιτάκια ή κολοκυθοπιτάκια, δηλαδή και γέμιση για πίτες
- Γέμιση για γεμιστά, την οποία βγάζουμε από την κατάψυξη από το προηγούμενο βράδυ πριν τη χρησιμοποιήσουμε
- Έτοιμα, ψημένα τυροπιτάκια
- Ψητές πιπεριές Φλωρίνης  
- Κρέπες (με γέμιση ή σκέτες)
- Πιπεριές κέρατο γεμιστές με τυρί, έτοιμες για το φούρνο
- Κολοκυθοκεφτέδες έτοιμοι για τηγάνισμα
- Πίτες για γύρο  
- Φυσικά, ψωμί! (το βγάζουμε από την κατάψυξη και όταν ξεπαγώσει, αν θέλουμε, το βάζουμε για λίγο στο φούρνο να ζεσταθεί και να γίνει σαν φρέσκο)
- Ζύμη για κουλουράκια
-Κέικ ή τσουρέκι έτοιμο, ψημένο, ακόμα και μπισκότα ψημένα
- Βοηθητικά για μαγείρεμα, όπως: τριμμένο ψωμί για μπιφτέκια, τριμμένη ντομάτα για σάλτσες, τριμμένος μαϊντανός, σέλινο, άνηθος κ.ά. μυρωδικά, φλούδες ή ξύσμα από πορτοκάλι ή λεμόνι, ζωμός (κότας/ μοσχαρίσιος/ λαχανικών), τυρί τριμμένο, χυμός λεμονιού, χυμός παντζαριού, αλλαντικά,  
- Από φρούτα: βατόμουρα, φράουλες, μπανάνα (κυρίως για χρήση σε κέικ κλπ γλυκά γιατί σε υφή «χάνει» λίγο)
- Από λαχανικά: πιπεριές, ντομάτες ολόκληρες που τρίβουμε στον τρίφτη παγωμένες, καρότα, πράσο σε φέτες, ψημένες μελιτζάνες για μουσακά ή και ωμές σε φέτες, λάχανο ψιλοκομμένο για λαχανόρυζο, χόρτα τα οποία προηγουμένως έχουν ζεματιστεί, μπρόκολο, πατάτες κομμένες για τηγάνι, αμπελόφυλλα, μανιτάρια σε φέτες, κρεμμύδι ψιλοκομμένο, σκελίδες σκόρδο, έτοιμα ανοιγμένα κολοκυθάκια για γεμιστά (παγωμένα γεμίζονται ευκολότερα), πιπεριά σε φέτες για πίτσα, κολοκύθα τριμμένη για πίτα ή κολοκυθάκια τριμμένα για κολοκυθοκεφτέδες


ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν μπαίνει στην κατάψυξη μαγειρεμένο ρύζι (εκτός κι αν είναι μέσα σε γεμιστά ή σε ντολμαδάκια που δεν είναι βέβαια ακριβώς μαγειρεμένο), μαγειρεμένες πατάτες και μαγειρεμένα ζυμαρικά (εκτός κι αν τα ζυμαρικά είναι σε γέμιση πίτας που δεν έχει μπει στο φούρνο, ή σε παστίτσιο, που επίσης δεν έχει μπει στο φούρνο). Φαγητά δηλαδή που όταν μαγειρεύονται ρουφάνε νερό. Αν τα βάλουμε στην κατάψυξη το νερό που έχουν απορροφήσει, παγώνει κι όταν ξεπαγώσουν φεύγει από μέσα τους και γίνονται σαν σφουγγάρι.

Σχόλια

  1. εξαιρετικά χρήσιμη η ανάρτησή σου! πάντα είχα απορίες για την κατάψυξη! ευχαριστω!
    ήρθα σήμερα απο το λινκ πάρτυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταπληκτικό άρθρο με όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε! Κακά τα ψέμματα η κατάψυξη είανι σωτήρια!!εγώ έχω πάντα στην κατάψυξή μου αυτά τα σπιτικά τριφτάκια https://xrisizimi.gr/proionta/spitika-triftakia-me-gkounta-kaseri-g/ που με έχουν σώσει άπειρες φορές σε καταστάσεις "έκτακτης" ανάγκης!αν έρθει κανείς σπίτι χωρις να το περιμένω τα βγάζω απο κατάψυξη, τα ψήνω και έχω να τρατάρω σε χρόνο μηδέν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου