Tρόφιμα που δεν λήγουν ποτέ!Μέλι: Το μέλι διαρκεί επ’ αόριστον. Μπορεί να αλλάζει χρώμα και υφή (ή ακόμη και να κρυσταλλώνει) αλλά παραμένει ασφαλές για κατανάλωση και πεντανόστιμο! Σε περίπτωση που δεν μας αρέσει η κρυσταλλική του μορφή, τοποθετήστε απλώς το ανοικτό δοχείο σε ζεστό νερό μέχρι να διαλυθούν οι κρύσταλλοι.


Ζάχαρη: Η πρόκληση με την ζάχαρη δεν είναι να την διατηρήσουμε φρέσκια, αλλά να την προλάβουμε να μην μας γίνει σκληρή σαν πέτρα. Η ζάχαρη δεν χαλάει ποτέ γιατί δεν ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων (γι΄αυτό άλλωστε οι μαρμελάδες και τα γλυκά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, διατηρούνται για πάρα πολύ καιρό εφόσον φυλάσσονται σε αεροστεγώς κλεισμένα βαζάκια). Βεβαιωνόμαστε μονάχα ότι έχουμε αποθηκεύσει τη ζάχαρή μας σε αεροστεγές δοχείο –ώστε να κρατήσουμε την υγρασία ή τα ζουζούνια μακριά- και είμαστε ήσυχοι. 

Ρύζι: Ακόμη και εάν το σακί ή το κουτί όπου έχουμε φυλάξει ρύζι δείχνει… βρωμερό, σκεπασμένο με ένα παχύ στρώμα σκόνης από την πολυκαιρία, το προϊόν μέσα στο κουτί θα είναι ολόφρεσκο, σαν να το έχουμε μόλις αγοράσει. Αυτό ισχύει για το άσπρο, το άγριο, το arborio, το jasmine και το basmati, αλλά όχι για το καστανό ρύζι. Κλείνουμε, λοιπόν, το καπάκι για να μην μπουν ζωύφια και δεν αγχωνόμαστε. Το ρύζι μας δε θα χαλάσει ποτέ.

Δυνατά οινοπνευματώδη: Δεν χρειάζεται να βιαστούμε και να τελειώσουμε το τεράστιο μπουκάλι με ρούμι που έχουμε π.χ. από τα… 18α γενέθλιά μας  στο ντουλάπι. Τα οινοπνευματώδη ποτά μένουν αναλλοίωτα στον χρόνο, αρκεί να μην τα ζεσταίνει ο ήλιος ή κάποια εστία θέρμανσης. Αν τοποθετήσεουμε τα ποτά μας σε ένα σκοτεινό ντουλάπι τότε μπορούμε ακόμη και να τα χαρίσουμε στα εγγόνια μας για το πάρτι ενηλικίωσής τους. Τα οινοπνευματώδη μας θα έχουν ίσως χάσει λίγο από το άρωμά τους, αλλά… ούτε που θα το καταλάβουμε. 

Καλαμποκάλευρο: Για να διατηρήσουμε το καλαμποκάλευρο επ’ αόριστον –όπως έκαναν οι προγιαγιάδες μας στους δύσκολους καιρούς- το διατηρούμε στεγνό, καλά σφραγισμένο και σε δροσερό μέρος (στα πιο χαμηλά ράφια του ψυγείου, για παράδειγμα). Ακόμη κι αν περάσουν χρόνια από τότε που αγοράσαμε το αλεύρι, θα το βρούμε ολόφρεσκο στη χάρτινη συσκευασία του…

Αποσταγμένο άσπρο ξύδι: Ναι, μπορούμε να αγοράσουμε εκείνο το τεράστιο μπετονάκι με λευκό ξύδι που βλέπουμε και στις αμερικανικές ταινίες! Δεν χρειάζεται να αγχωνόμαστε μήπως χαλάσει πριν το καταναλώσουμε και πάνε τα λεφτά μας χαμένα. Το διατηρούμε σύμφωνα με τις οδηγίες στο μπουκάλι και θα έχουμε πάντα έναν άψογο σύμμαχο για τα dressings, τις μαρινάδες ή ακόμη και την καθαριότητα του σπιτιού μας!

Καθαρό εκχύλισμα βανίλιας: Το καθαρό εκχύλισμα βανίλιας, δεδομένου ότι περιλαμβάνει αλκοόλ, θα παραμείνει φρέσκο και αρωματικό για όσο το έχουμε στο ντουλάπι μας. Οι απομιμήσεις του αποστάγματος δεν έχουν βέβαια εξίσου μεγάλη διάρκεια ζωής. Γι’ αυτό, λοιπόν, όταν βρεθούμε μπροστά στο ράφι του σούπερ μάρκετ, δεν διστάζουμε να δώσουμε λίγα χρήματα παραπάνω για το αυθεντικό εκχύλισμα βανίλιας. Θα το έχουμε για μια ζωή…

Αλάτι: Το επιτραπέζιο αλάτι, το αμερικανικό kosher salt και το θαλασσινό αλάτι είναι πραγματικά… υπεραιωνόβια! Θα διατηρηθούν για πάντα φρέσκα και θα νοστιμίζουν το φαγητό μας ακόμη κι αν τα αγοράσαμε πριν πολλάαα πολλά χρόνια.


[Πηγή άρθρου: Huffington Post, jenny.gr]

Σχόλια