Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζουμε και τι;Πόση ώρα παίρνει η κάθε δουλειά; Τι πρέπει να κάνουμε καθημερινά, τι μια φορά την εβδομάδα, μία φορά τον μήνα ή στην αλλαγή εποχής;
Η αλήθεια όμως είναι ότι όποια συμβουλή και να δώσει κάποιος, δεν θα βολεύει το ίδιο όλες τις νοικοκυρές. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Σε άλλα σπίτια υπάρχουν παιδιά, σε άλλα όχι. Κάποιοι ζουν μόνοι τους, άλλοι συγκατοικούν, άλλοι συζούν κ.ο.κ. Με δεδομένες, λοιπόν, αυτές τις ιδιαιτερότητες, εμείς προτείνουμε ένα βασικό πρόγραμμα και εσύ προσάρμοσέ το στα δικά σου μέτρα.


ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

* Πλένουμε τα πιάτα:  Ή, τουλάχιστον, τα βάζουμε στο πλυντήριο. Αποφεύγουμε, έτσι, και τις δυσάρεστες μυρωδιές και τους λεκέδες που όσο μένουν δυσκολεύονται να βγουν.
* Συμμαζεύουμε: Αν διαθέτουμε λίγα λεπτά την ημέρα τακτοποιώντας τα βασικά, το σπίτι μας δεν θα γίνει ποτέ σαν να έχει πέσει βόμβα.
* Αρχειοθετούμε τη χαρτούρα: λογαριασμοί, προσφορές, προσωπική αλληλογραφία κ.ο.κ. Αν δεν το κάνουμε καθημερινά, ρισκάρουμε  να γεμίσουμε το σπίτι μας με στοίβες που όχι μόνο θα δημιουργούν μόνιμη ακαταστασία, αλλά δε θα βρίσκουμε και ποτέ αυτό που ψάχνουμε.
* Βάζουμε πλυντήριο: Αυτό, βέβαια, ισχύει περισσότερο για τις οικογένειες με παιδιά π.χ. στο σχολείο:  ρούχα για τη δουλειά, οι φόρμες των παιδιών, εσώρουχα, κάλτσες... Έτσι, δε θα μαζεύονται ούτε στοίβες άπλυτων, ούτε πλυμένα που δε χωράνε στην απλώστρα, ούτε πολλά μαζεμένα για σίδερο.
* Κατεβάζουμε σκουπίδια: Ειδικά το καλοκαίρι που μυρίζουν ευκολότερα και ειδικά του μπάνιου. 


ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΒΔΟΜΑΔΑ

* Ηλεκτρική σκούπα: Όταν χρησιμοποιούμε ηλεκτρική σκούπα -τουλάχιστον- μια φορά την εβδομάδα γλιτώνεις, στην καλύτερη περίπτωση, αλλεργίες ή αναπνευστικά προβλήματα από τη συσσωρευμένη σκόνη. Βέβαια, αναγκαστικά, αν έχεις μικρά παιδιά, και «κάνουν βόλτα» ένα μπισκότο σε όλο το σπίτι, ίσως χρειάζεται πιο συχνά, ή τουλάχιστον παίρνουμε τα πολλά-πολλά τοπικά με το σκουπάκι….
* Ξεσκόνισμα: Επίσης, τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα, για να απομακρυνθεί η σκόνη. Κάποια σημεία, ωστόσο, ίσως θέλουν πιο συχνά ξεσκόνισμα, οπότε τα περνάμε λίγο με το φτερό ή με υγρά πανάκια. Δεν ξεχνάμε να ξεσκονίζουμε πάντα από πάνω προς τα κάτω.
* Σφουγγάρισμα: Συνήθως, γίνεται μετά το σκούπισμα, εκτός και αν το σκούπισμα είναι πιο συχνό, για τα ψίχουλα που είπαμε παραπάνω.
* Καθάρισμα μπάνιου: Μπανιέρα, νιπτήρας, λεκάνη και τα σχετικά. Ωστόσο, αν κάθε φορά που κάνουμε μπάνιο ή που χρησιμοποιούμε το νιπτήρα, κάνουμε ένα περασματάκι με υγρά πανάκια χλωρίνης ή κάτι  παρόμοιο για αν διατηρούνται και να χρειάζεται μία και καλή καθαριότητα κάθε μήνα (με σαπουνάδες και όλα τα συναφή). Στην καμπίνα του ντους μου, για παράδειγμα, επειδή πιάνει άλατα και παιδεύομαι πολύ για να τα βγάλω , κάθε φορά που κάνουμε μπάνιο απλά περνάω με μια πετσετούλα το εσωτερικό της για να μην κρατάει σταγόνες. Ούτε ένα λεπτό δεν παίρνει!
* Παράθυρα-τζάμια: Μια φορά την εβδομάδα είναι αρκετή για τη συγκεκριμένη δουλειά. Και δεν χρειάζεται πάντα ειδικά καθαριστικά. Λίγο καθαρό νεράκι και απλό χαρτί κουζίνας, μπορεί να κάνει το ίδιο καλά τη δουλειά.
* Καθάρισε τις βεράντες: Οι βεράντες δεν χρειάζονται πιο συχνό καθάρισμα. Ίσως την καλοκαιρινή περίοδο και αν τις χρησιμοποιούμε συχνά, αλλά και αυτό είναι κάτι που προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες. Ωστόσο, κάθε φορά που ποτίζουμε τα λουλουδάκια μας, σκουπίζουμε και τα πολλά-πολλά.
*Ξεσκόνισε τα «τυφλά» σημεία
Πίσω από τα έπιπλα και τις ηλεκτρικές συσκευές, κάτω από τα κρεβάτια ή στις γωνίες των δωματίων και πίσω από τις πόρτες. Όλα αυτά που δεν κάνουμε κάθε μέρα, δηλαδή.


ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ

* Τινάζουμε τα μαξιλάρια του καναπέ: Όσο και να τα καθαρίζουμε επιφανειακά, όλο και κάτι θα μένει πιο κάτω (ανάλογα τον καναπέ φυσικά). Τινάζουμε, λοιπόν, καλά τα μαξιλάρια του καναπέ και περνάμε το σκελετό με την ηλεκτρική σκούπα ή τον ξεσκονίζουμε για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.
* Λεκέδες στα χαλιά: Μπορεί να καθαρίζουμε καλά τα χαλιά στο τέλος του χειμώνα, αλλά όσο καιρό τα έχουμε στρωμένα, εκτός από την ηλεκτρική σκούπα, σίγουρα χρειάζονται και λίγη ακόμη φροντίδα. Αν, λοιπόν, το κρίνουμε απαραίτητο, τα περνάμε με τη βούρτσα για τα χαλιά με λίγο νερό και ξύδι. Φυσικά, δεν ξεχνάμε να πλένουμε κανονικά τα πατάκια μας στα μπάνια ή στην κουζίνα.
* Καθαρίζουμε καλά τις ηλεκτρικές συσκευές: Αν μία φορά τον μήνα καθαρίζουμε σε βάθος τις συσκευές, τότε σίγουρα θα αντέξουν περισσότερο. Χρησιμοποιούμε λίγο πιο δυνατά καθαριστικά από αυτά που χρησιμοποιούμε για τις καθημερινές εργασίες: καθαρίζουμε καλά εσωτερικά και εξωτερικά τον φούρνο και το φούρνο μικροκυμάτων και πετάμε ό,τι δεν χρειαζόμαστε από το ψυγείο και το καθαρίζουμε. Μπορούμε να βάλουμε και στα τρία λίγο σόδα μαγειρικής ή ξύδι για τις μυρωδιές.
* Πλένουμε τους κάδους σκουπιδιών: Στην κουζίνα και στο μπάνιο -αν δεν τους πλένουμε όταν κάνουμε εβδομαδιαία καθαριότητα στο μπάνιο- καθαρίζουμε καλά με σαπουνάδα τους κάδους μέσα και έξω. Στον κάδο της κουζίνας μπορούμε να βάλουμε λίγο σόδα μαγειρικής για τις μυρωδιές.
* Καθαρίζουμε εξωτερικά τα ντουλάπια της κουζίνας και το ψυγείο


ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΘΕ ΣΕΖΟΝ (ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΕΠΟΧΗΣ): δύο ή τρεις φορές τον χρόνο

* Καθαρίζουμε τους τοίχους: Ακόμη και αν δεν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι, οι τοίχοι βρωμίζουν πολύ εύκολα, ειδικά σε σπίτια καπνιστών και ειδικότερα οι τοίχοι της κουζίνας ή του σαλονιού. Σε περίπτωση, βέβαια, που γίνει «χοντρή ζημιά», καθαρίζουμε εκείνη τη στιγμή τοπικά.
* Πλένουμε τις κουρτίνες: Μπορούμε –ανάλογα με το ύφασμά τους- να τις κρεμάσουμε νωπές ώστε να μη χρειαστούν σιδέρωμα.
* Καθαρίζουμε τα φωτιστικά και τους γλόμπους
* Καθαρίζουμε τις πόρτες: Δεν χρειάζονται πιο συχνό καθάρισμα. Μια φορά κάθε αλλαγή εποχής είναι αρκετή για να μείνουν οι πόρτες φρέσκες και καθαρές όλο τον χρόνο.
* Φροντίζουμε τους εξωτερικούς χώρους: Σε σπίτια όπου υπάρχουν κήποι, οι εργασίες αυτές γίνονται κάθε εποχή (κάποιοι επιστρατεύουν και επαγγελματίες κηπουρούς). Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται και έπιπλα που υπάρχουν στον κήπο, οι ψησταριές, τα γκριλ κ.ο.κ.
*Ελέγχουμε καλοριφέρ, θερμοσυσσωρευτές, τζάκια και κλιματιστικά: Ανάλογα με την εποχή πρέπει να ελέγχονται και να καθαρίζονται οι καυστήρες, τα σώματα, τα φίλτρα και τα διάφορα άλλα μέρη των μονάδων θέρμανσης και ψύξης που έχει ο καθένας στο σπίτι του. Τα ίδιο και το τζάκι φυσικά.
* Τακτοποιούμε τις ντουλάπες μας-Κατεβάζουμε τα ρούχα εποχής από το πατάρι: Κάθε φορά που μαζεύουμε τα ρούχα της προηγούμενης σεζόν και βγάζουμε αυτά της επόμενης, είναι ευκαιρία να ξεφορτωνόμαστε και ό,τι δεν χρειαζόμαστε,  ό,τι δεν μας κάνει ή έχει φθαρεί και δε φοριέται άλλο. Καθαρίζουμε και το εσωτερικό και εξωτερικό της ντουλάπας και είμαστε έτοιμοι. Το ίδιο ισχύει και για συρτάρια με εσώρουχα κλπ: ευκαιρία είναι!
* Πλένουμε παπλώματα, κουβέρτες, κουβερλί και χαλιά (αναλόγως εποχής)ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ και tips για να μην πελαγώνουμε

1.       Ρεαλιστικό πρόγραμμα-μικροί στόχοι: Αφιερώνουμε συγκεκριμένες μέρες σε συγκεκριμένους χώρους του σπιτιού και σε συγκεκριμένες δουλειές καθαρισμού για κάθε φορά. Είμαστε ρεαλιστές και δεν ξεκινάμε βαρύγδουπες «γενικές σπιτιού». Δεν αγχωνόμαστε και έχουμε πάντα στο νου μας ότι στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη.
2.       Ξεκινάμε νωρίς και δεν αναβάλουμε για …αύριο: Ξεκινάμε την ημέρα μας νωρίς το πρωί, όσο αυτό είναι εφικτό. Όταν ξυπνάμε πιο νωρίς έχουμε στην διάθεσή μας περισσότερο χρόνο για να προετοιμάσουμε την ημέρα μας. Επιπλέον, αν αφήσουμε για αύριο κάτι με το σκεπτικό ότι «τι σήμερα, τι αύριο», αύριο ή αργότερα θα έχουν προστεθεί κι άλλες δουλειές και θα είναι δύσκολο να τις κάνουμε όλες μαζί.
3.       Τακτοποίηση χώρου: Αν δεν είναι τακτοποιημένα και σε σειρά τα πράγματά μας δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε καθαριότητα. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά αν αφιερώσουμε κάποιες ώρες για τακτοποίηση χαρτιών κλπ. και αν κάθε φορά βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους αμέσως μετά τη χρήση τους, τότε όλα θα είναι εύκολα και σε τάξη. Προσωπικά, προσπαθώ να βάζω τα πράγματα στη θέση τους αμέσως μετά τη χρήση τους. Αυτή είναι μια απλή τακτική που μου εξοικονομεί πολύ χρόνο, απ’ το να έχω να βάλω στη θέση τους πράγματα μετά από μέρες, εβδομάδες ή ακόμη και μήνες.
4.       Βάζουμε τα υλικά καθαρισμού σε μια τάξη: Θα γλιτώσουμε πολύ χρόνο αν έχουμε όλα τα υλικά και τα εργαλεία καθαρισμού σε μια σειρά και τάξη και δε χρειάζεται να πηγαινοερχόμαστε ψάχνοντας για τα κατάλληλα υλικά. Δεν υπάρχει λόγος να γεμίσουμε το ντουλάπι κάτω από το νεροχύτη με δεκάδες καθαριστικά. Πρώτα απ' όλα αποθηκεύουμε τα απαραίτητα στα δωμάτια που τα χρησιμοποιούμε: μπάνιο, κουζίνα κ.λπ. Έτσι δεν θα χρειάζεται να τα μεταφέρουμε και θα είναι εύκαιρα όταν τα χρειαστούμε ακόμα και για μικροδουλειές.
5.       Φτιάχνουμε την κατάλληλη ατμόσφαιρα:  Βάζουμε μουσική και άνετα ρούχα και σκεφτόμαστε τι ωραία θα είναι όλα στο σπίτι μας όταν τελειώσουν οι δουλίτσες! Και με το που τελειώνουμε  με ένα σημείο/δωμάτιο, το χαζεύουμε, λέμε ένα μεγάλο μπράβο στον εαυτό μας και συνεχίζουμε με κίνητρο!  Επιπλέον, συγκεντρωνόμαστε σε ένα ρυθμό και δε χαζεύουμε με τηλέφωνα και μηνύματα!
6.        «Όχι παπούτσια μέσα στο σπίτι»: Αν έχουμε την πολυτέλεια να «επιβάλλουμε» αυτόν τον κανόνα –τουλάχιστον για τα στενά μέλη που μπαινοβγαίνουμε συχνότερα- μπορούμε να προστατέψουμε το δάπεδο από βρωμιές, κηλίδες και φθορές.
7.       «Όχι σαβούρα»:  Βασική πηγή ακαταστασίας σε ένα νοικοκυριό είναι η συγκέντρωση άχρηστων πραγμάτων. Επομένως, η λύση είναι μία:  ξεφορτωνόμαστε ό,τι δεν χρειαζόμαστε και σίγουρα δε θα χρειαστούμε. Μπορούμε να χωρίσουμε κατηγορίες π.χ. στη χαρτούρα: α) σε ένα κουτί φωτογραφίες που δεν έχουμε σε άλμπουμ  β) σε άλλο κουτί «αναμνηστικά», π.χ. εισιτήρια από ταξίδια, θέατρα, γάμους, βαφτίσια κλπ., γ) σε ένα ντοσιέ λογαριασμούς, τράπεζες, εφορία και αποδείξεις, δ) σε άλλο ντοσιέ ιατρικές γνωματεύσεις κλπ. ιατρικά και  ε) σε άλλο ντοσιέ ό,τι αφορά σημαντικά έγγραφα, π.χ. διαβατήρια, ασφάλειες, ληξιαρχικές πράξεις κλπ πιστοποιητικά. Όσον αφορά τα άλλα ψιλοπράγματα, π.χ. κοσμήματα., καλλυντικά, φουλάρια, τσάντες, κάνουμε ένα «παζάρι» για τις φίλες μας ή τους χαρίζουμε εκείνα που πιστεύουμε ότι θα πηγαίνουν ή θα αρέσουν σε καθεμία τους. 
8.       Ζητάμε βοήθεια: Αν οι «βαριές» δουλειές, π.χ. τζάμια, βεράντες, τοίχοι, μπάνια μας φαίνονται «βουνό» και μας πελαγώνουν και η υπόλοιπη οικογένεια δεν είναι σε θέση να βοηθήσει ιδιαίτερα (π.χ. τα παιδιά είναι μωρά ή ο σύζυγος εργάζεται περισσότερες ώρες από εμάς), δεν είναι κακό μια στο τόσο να εντάξουμε στο πρόγραμμά μας (εβδομαδιαίο, μηνιαίο ή όποτε θέλουμε) μια οικιακή βοηθό.

Παρακάτω βλέπουμε το πρόγραμμα της Ελένης από το blog “Είναι ωραία να είσαι σπίτι!!!” (http://homeinlovehelen-itsnicetobehome.blogspot.gr):  Σχόλια