Τι τεστ αλλεργιών υπάρχουν;Αν ανήκετε σε όσους ταλαιπωρούνται από αλλεργίες (π.χ. ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, άσθμα, κνιδώσεις, αλλά και γενικευμένες αντιδράσεις), χωρίς συχνά να γνωρίζετε ποιο ακριβώς αλλεργιογόνο (τρόφιμο, φυτό, έντομο, φάρμακο κλπ.) ευθύνεται για την ταλαιπωρία σας, μπορείτε να διερευνήσετε με πολύ απλά τεστ τούς συνήθεις υπόπτους -τα αλλεργιογόνα-, με τη βοήθεια, βέβαια, ενός ειδικού γιατρού, ώστε να γνωρίζετε αν και από τι πρέπει να φυλάγεστε.


Εγώ ποιο τεστ πρέπει να κάνω;
Υπάρχουν διάφορα τεστ, στο δέρμα ή στο αίμα, με τη βοήθεια των οποίων ο αλλεργιολόγος μπορεί να διερευνήσει τις αλλεργίες που είτε έχετε κατά καιρούς εμφανίσει, είτε φοβάστε ότι μπορεί να σας αφορούν, είτε σας ταλαιπωρούν σε τακτική βάση. Το ποιο ακριβώς τεστ θα επιλέξει ο γιατρός να σας κάνει εξαρτάται από τον «υπεύθυνο» για την ταλαιπωρία σας, που δεν είναι άλλος από τα αλλεργιογόνα.

Πότε είναι σκόπιμο να κάνω αλλεργικό τεστ;
Αν έχετε αναπνευστικές αλλεργίες (άσθμα, ρινίτιδα και επιπεφυκίτιδα).
Αν έχετε αλλεργίες σε τρόφιμα.
Αν εκδηλώνετε βαριές αντιδράσεις σε τσιμπήματα σφήκας ή μέλισσας.
Αν είστε αλλεργικοί σε κάποια συγκεκριμένα φάρμακα.
Αν υποφέρετε από δερματίτιδες εξ επαφής (με χημικές ή φυσικές ουσίες).
Αν ταλαιπωρείστε από φυσικές κνιδώσεις (π.χ. αλλεργία στον ήλιο ή στο κρύο).

1. Για αναπνευστικές, τροφικές, φαρμακευτικές αλλεργίες ή αλλεργίες σε τσιμπήματα εντόμων
O αλλεργιολόγος θα επιλέξει καταρχήν να εφαρμόσει τα επιδερμικά τεστ διά νυγμού, που είναι τα απλούστερα τεστ για τη διερεύνηση αυτού του είδους των αλλεργιών.
Πως γίνονται: O αλλεργιολόγος ρίχνει στην επιφάνεια του δέρματος (στην πλάτη ή στο χέρι του εξεταζόμενου) μία σταγόνα από το αλλεργιογόνο και με τη βοήθεια μιας ειδικής καρφίδας ξύνει λίγο το δέρμα. Καθώς απορροφάται ένα πολύ μικρό ποσοστό από το αλλεργιογόνο, οι αντιδράσεις είναι κυρίως τοπικές. (Αν ο εξεταζόμενος έχει αλλεργία στο εν λόγω αλλεργιογόνο, θα εμφανίσει μία κοκκινίλα τα επόμενα 15΄ στο δέρμα.)
Οι παρενέργειες: Μπορεί, σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ βαριάς αλλεργίας, να προκληθεί αμέσως μετά την εισαγωγή του αλλεργιογόνου έντονη τοπική ή και γενικευμένη αντίδραση. O αλλεργιολόγος, πάντως, μπορεί να αντιμετωπίσει τυχόν τέτοιες αντιδράσεις.

2. Αν υποφέρετε από αλλεργίες και θέλετε να μάθετε πόσο σοβαρές είναι...
O αλλεργιολόγος θα επιλέξει να σας κάνει τα ενδοδερμικά τεστ, που χρειάζονται όμως προσοχή και εμπειρία από την πλευρά του γιατρού.
Πως γίνονται: O αλλεργιολόγος με μία λεπτή σύριγγα εισάγει μια μικρή ποσότητα (μία σταγόνα) του αλλεργιογόνου στο χέρι του ασθενούς, όπως στη δοκιμασία Mantoux (για τη φυματίωση).
Οι απαντήσεις: Το ζήτημα σε αυτά τα τεστ είναι η ποσότητα-πυκνότητα του αλλεργιογόνου που θα εισαγάγει ο αλλεργιολόγος, ο οποίος ξεκινά βάζοντας πολύ αραιές πυκνότητες και προχωρά σε μεγαλύτερες, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, ώστε να έχει μια απάντηση σχετικά με το αν και πόση ευαισθησία έχει ο εξεταζόμενος στο αλλεργιογόνο. Αν, δηλαδή, παρατηρήσει ότι υπάρχει πολύ μικρή αντίδραση στο πολύ αραιό διάλυμα, θα το κάνει στη συνέχεια πιο πυκνό. Το σημαντικό είναι, βέβαια, να γνωρίζει ο αλλεργιολόγος μέχρι ποιο σημείο μπορεί να φτάσει στις ποσότητες του αλλεργιογόνου που εισάγει, χωρίς να προκαλέσει είτε ερεθιστικές αντιδράσεις είτε παρενέργειες. H απάντηση βγαίνει μέσα σε 15΄.
Οι παρενέργειες: Μπορεί, σε κάποιες περιπτώσεις υπερευαίσθητων ασθενών, να προκληθεί έντονη τοπική ή και γενικευμένη αντίδραση, αλλά ο αλλεργιολόγος μπορεί να την αντιμετωπίσει.

3. Αν το δέρμα σας αντιδρά σε φάρμακα, χημικά ή φυσικά προϊόντα
O αλλεργιολόγος θα σας συστήσει να κάνετε τα επιδερμικά τεστ -τύπου patch-, που είναι τα πιο κατάλληλα για να δώσουν απαντήσεις σε τέτοιου είδους αλλεργίες.
Πως γίνονται: Το αλλεργιογόνο είναι ενσωματωμένο σε ένα πολύ μικρό δισκάκι στο patch και αυτό το κολλάει ο γιατρός στην πλάτη του ασθενούς. Στη συνέχεια, το αλλεργιογόνο απορροφάται και μέσα σε 48 ώρες (σε πολύ ευαισθητοποιημένους ανθρώπους μπορεί και νωρίτερα) αναπαράγονται οι αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις. O αλλεργιολόγος τοποθετεί το patch στον ασθενή και στη συνέχεια ο εξεταζόμενος πάει σπίτι του (δεν πρέπει να πλυθεί και να ιδρώσει σε αυτό το σημείο) και επιστρέφει στο ιατρείο σε 48 ή και 72 ώρες για να εκτιμήσει ο γιατρός τις αντιδράσεις.
Οι παρενέργειες: Οι αντιδράσεις που παρουσιάζονται είναι πάντα όψιμες (φαγούρα και ερεθισμός στο σημείο της επαφής).
Προσοχή: Πριν κάνετε κάποιο δερματικό τεστ, θα πρέπει να έχετε για ένα διάστημα (περίπου 15 ημέρες) διακόψει τα φάρμακα που παίρνετε, αν πρόκειται για αντιισταμινικά, αντικαταθλιπτικά, ηρεμιστικά κ.ά. Βέβαια, για το πώς και για πόσο διάστημα θα πρέπει να διακόψετε τα εν λόγω φάρμακα, θα σας συμβουλεύσει ο γιατρός σας.

4. Για να μάθετε πόσο ευαίσθητοι είστε - σε αναπνευστικές, φαρμακευτικές αλλεργίες ή αλλεργίες από έντομα...
Oνομάζονται: RAST τεστ
Διερευνούν: Την ευαισθητοποίηση του εξεταζόμενου σε ατμοσφαιρικά και ενδοοικιακά αλλεργιογόνα (π.χ. γύρη και ακάρεα της οικιακής σκόνης αντίστοιχα), σε σφήκες και μέλισσες και σε κάποια φάρμακα (πενικιλίνη και μία συγκεκριμένη κεφαλοσπορίνη).
H προετοιμασία: Για τα RAST τεστ δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία από την πλευρά του ασθενούς, ούτε διακοπή των αντιισταμινικών φαρμάκων.
Πως γίνονται: Με τη λήψη αίματος από τον ασθενή.
O στόχος τους: Να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τα προηγηθέντα δερματικά τεστ ή να διευκρινίσουν το βαθμό της ευαισθησίας στα εν λόγω αλλεργιογόνα. Φυσικά, τα RAST τεστ μπορούν από μόνα τους και εξαρχής να δώσουν ασφαλείς πληροφορίες για το αν ο εξεταζόμενος έχει ή όχι αλλεργία σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα, αλλά καθώς είναι πολύ πιο ακριβά (κοστίζουν από 15 έως 25 ευρώ, ανάλογα με το διαγνωστικό κέντρο στο οποίο διενεργούνται), προτιμώνται τα δερματικά τεστ, που γίνονται στο ιατρείο του αλλεργιολόγου. (Το κόστος όλων των τεστ καλύπτεται από τα ταμεία.)
Τα αποτελέσματα: Τα RAST τεστ δεν δίνουν απλώς θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα, αλλά προσδιορίζουν το βαθμό ευαισθησίας του εξεταζόμενου στο αλλεργιογόνο, ο οποίος και διαβαθμίζεται από το 1 έως το 6 (μεγάλη ευαισθησία).

5. Αν όλα τα προηγούμενα τεστ αποτύχουν...
Τότε ο αλλεργιολόγος θα επιλέξει τη μέθοδο της πρόκλησης, που είναι μία καλή λύση όταν τα αποτελέσματα των υπόλοιπων αλλεργικών τεστ είναι αμφιλεγόμενα. (Για λόγους ασφαλείας διενεργείται υπό ελεγχόμενες συνθήκες σε νοσοκομείο ή ακόμα και στην εντατική μονάδα.)
Πότε: Όταν οι προηγούμενες εξετάσεις έχουν δείξει ότι υπάρχει κάποια ευαισθησία και χρειάζεται να διερευνηθεί αν αυτή είναι όντως σοβαρή, έχει ήδη ξεπεραστεί ή πρόκειται να εμφανιστεί στο μέλλον.
Πως: O αλλεργιολόγος, σε ελεγχόμενο περιβάλλον, φέρνει τον ασθενή σε επαφή με το υπεύθυνο αλλεργιογόνο (τρόφιμο, φάρμακο, έντομο) και περιμένει να δει και να εκτιμήσει τις αντιδράσεις που θα προκύψουν.

Μπορώ να ξέρω αν θα πάθω αλλεργικό σοκ;
Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι ποτέ ένας άνθρωπος που θα έρθει για πρώτη φορά σε επαφή με ένα αλλεργιογόνο (τρόφιμο, φάρμακο, έντομο κλπ.) δεν θα εμφανίσει αλλεργικά συμπτώματα. Απαιτείται δηλαδή μία τουλάχιστον πρώτη επαφή για να ευαισθητοποιηθεί το άτομο, ώστε στη συνέχεια να παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση (μικρή ή μεγαλύτερη). Έτσι, ουσιαστικά κανείς δεν γνωρίζει αν κάποια στιγμή στη ζωή του θα εμφανίσει ξαφνικά αλλεργία που μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργικό σοκ. Αν κάποιος, λοιπόν, γνωρίζει ή υποψιάζεται ότι έχει συγκεκριμένες αλλεργίες, θα πρέπει να παίρνει και τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη ή την αντιμετώπισή τους.


[ΠΗΓΗ: http://archive.in.gr/Reviews/placeholder.asp?lngReviewID=80705&lngChapterID=-1&lngItemID=80728]

Σχόλια