Tip μαγειρικής: Πώς γίνεται πιο τρυφερό το κρέας;

Για να γίνει πιο τρυφερό το μοσχαρίσιο κρέας, μπορούμε να κάνουμε τα εξής:

1. Το μαρινάρουμε, κομμένο σε κομματάκια για 4-5 ώρες (ή ακόμα καλύτερα ολόκληρο βράδυ) μέσα σε πλαστικό ή γυάλινο δοχείο (όχι μεταλλικό), σε ένα μείγμα από: 1 κούπα λάδι, 1 1/2 κούπα ξίδι, 1 /2 κούπα κρασί, πιπέρι, αρωματικά χόρτα και λιωμένο σκόρδο.
Δεν προσθέτουμε αλάτι, γιατί αφαιρεί την φυσική υγρασία από το κρέας και συνεπώς το κάνει πιο στεγνό και τελικά πιο σκληρό. Το αλάτι καλό είναι να μπαίνει τελευταία στιγμή πριν κατεβάσουμε το φαγητό από την φωτιά.

2. Μια άλλη  πιο απλή και γρήγορη λύση είναι να το αλείψουμε με ένα μείγμα από λάδι και ξίδι και να το αφήσουμε έτσι για 2-3 ώρες. Αν δεν μας αρέσει το ξύδι μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με λεμόνι ή με κρασί ή με λυωμένη ντομάτα (χωρίς αλάτι) ή με γιαούρτι, με αυτή την σειρά, καθώς τα πρωτεία της οξύτητας κατέχουν το ξύδι και το λεμόνι, που στον βαθμό που μπορούν να διεισδύσουν, "σπάζουν" τους ιστούς του κρέατος, κάνοντας το πιο τρυφερό.
Η προετοιμασία του κρέατος με προσθήκη λαδιού δεν είναι βέβαιο κατά πόσο επηρεάζει την υφή του κρέατος με την οξύτητα του, είναι όμως σίγουρο ότι βελτιώνει την απόδοση των μυρωδικών, δεν αφήνει το κρέας να στεγνώσει από τους χυμούς του, ερχόμενο σ' επαφή με τον αέρα και βοηθάει στο ψήσιμο τα άπαχα κομμάτια.

3. Αν, όμως, δεν έχουμε καθόλου χρόνο να το μαρινάρουμε, τότε απλά προσθέτουμε μια κουταλιά ζάχαρη στη σάλτσα.

Σχόλια