DIY Ανακύκλωση παλιού Τ-shirt νο 5: Τι μπορώ να κάνω με τα παλιά ρούχα και υφάσματα;Τα υφάσματα, ανακυκλώνονται με πολλούς τρόπους. Είναι από τα πιο ευέλικτα υλικά, με άπειρες εφαρμογές. Ακολουθούν μερικές:

1. Κόβουμε και κρατάμε τα σημαντικά κομμάτια π.χ. κουμπιά, πόρπες από τις ζώνες κ.λ.π., γιατί έχουν πολλές εφαρμογές στις κατασκευές και τις χειροτεχνίες, πέρα από το γεγονός ότι ξαναχρησιμοποιούνται, σαν κουμπιά ή σαν πόρπες. Μπορούμε να φτιάξουμε κοσμήματα από κουμπιά, να διακοσμήσουμε κορνίζες, φωτιστικά κ.λ.π.

2. Κόβουμε και κρατάμε κομμάτια, με τα οποία μπορούμε να φτιάξουμε κάτι άλλο. Θα έχετε ίσως ακούσει, ότι μπορείτε να φτιάξετε μικρά τσαντάκια για το κινητό και τα κλειδιά, ενώνοντας 2 τσέπες από τζην και ράβοντας ένα κορδόνι για το κρέμασμα. 


3. Τις ίδιες τσέπες από τζην ή άλλο ύφασμα, μπορούμε να τις ράψουμε ή να τις κολλήσουμε  σε μια επιφάνεια και να φτιάξουμε θήκες στον τοίχο ή στα ντουλάπια της κουζίνας, για λογαριασμούς, αλληλογραφία κ.λ.π. 

4. Μπορούμε να φτιάξουμε τσάντες γυναικείες, νεανικές - εφηβικές αλλά και σχολικές για βιβλία των παιδιών, κόβοντας τα πόδια από τα παλιά ή ντεμοντέ τζην. Ράβουμε από κάτω τις τρύπες, περνάμε μια διακοσμητική ζώνη από τις θηλιές στη θέση της ζώνης και μια άλλη για το κρέμασμα, καρφιτσώνουμε, ράβουμε ή κολλάμε διάφορα διακοσμητικά επάνω και έτοιμη η τσάντα. Αν έχετε κέφια, μπορεί να της βάλετε και φερμουάρ ή κουμπί στο επάνω μέρος, να κλείνει.

5. Από τα πόδια των παντελονιών μπορούμε να φτιάξουμε διάφορα τσαντάκια για τα  καλλυντικά, για τα ρόλλεϋ, που τυλίγουμε τα μαλλιά, για τα μαλλιά του πλεξίματος κ.λ.π.. Τίποτα περίτεχνο, απλές τσαντούλες με ένα κορδονάκι, που σφίγγει και κλείνει, που όμως βοηθάει να κουβαλάμε τις χτένες και τα σαμπουάν στα ταξίδια, να μην είναι χύμα στην βαλίτσα, να τακτοποιούμε διάφορα αντικείμενα, που δεν έχουν ποτέ τον δικό τους χώρο και πολλά άλλα.
 
6. Μπορούμε να φτιάξουμε σάκους με κορδονάκι για να κλείνουν, να τους διακοσμήσουμε και να τους κρεμάσουμε πίσω από την πόρτα ή από ένα χερούλι στο παιδικό δωμάτιο, για να βάζουν μέσα τα άπλυτά τους ... όοοοοταν κάνουν καθαριότητα τα μικρά μας!
 
7. Από διάφορα κομμάτια υφασμάτων, μπορούμε να ταπετσάρουμε άδεια πλαστικά δοχεία.  «Το αγαπημένο μου καλαθάκι σκουπιδιών, πάνω στο γραφείο στο παιδικό δωμάτιο, για τα ξύσματα και τα μικρά χαρτάκια, έχει επένδυση από τζην και προέρχεται από πλαστικό με γιαούρτι του μισού κιλού».  Χρησιμοποιούμε συσκευασίες, όπως είναι τα στρογγυλά δοχεία από βούτυρο ή γιαούρτι (οι μεγάλες οι πλαστικές) ή παραλληλόγραμμα τάπερ από χαλβά ή γυάλινα βάζα από μαρμελάδες ή ελιές ή μεταλλικά δοχεία από καφέ και τους αλλάζουμε χρήση.  Φτιάχνουμε καλαθάκια απορριμμάτων, θήκες για τα πιόνια από το σκάκι, κουτάκια ραπτικής για τις κλωστές κ.α..  Μπορούμε, ακόμη, να ντύσουμε κορνίζες, πίνακες με φελλό για το παιδικό δωμάτιο, φωτιστικά κ.λ.π. Ιδιαίτερα τα εμπριμέ γίνονται πολύ ωραίες επενδύσεις. Ένα μεγάλο κουτί παπουτσιών, ντυμένο μέσα - έξω με εμπριμέ από παλιό νυχτικό, είναι και όμορφο αλλά και μοναδικό και μπορεί να γίνει το τέλειο κουτί αναμνήσεων, με όλα τα "πολύτιμα" μικροπράγματα, που φυλάνε κατά καιρούς τα παιδιά.  Λίγο ύφασμα, λίγη κόλλα, μερικά συρραπτικά ή και λίγη βελόνα με κλωστή, μαζί με την φαντασία μας, μπορεί να κάνει θαύματα.
 
8. Τέλος, αν δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα από τα παραπάνω, ανακυκλώνουμε παλιά σεντόνια, φανέλες και πετσέτες, κόβοντάς τα κομμάτια!  Κρατάμε τα γερά κομμάτια (ένα πανί δεν φθείρεται ομοιόμορφα) και φτιάχνουμε θαυμάσια πανάκια καθαρισμού και σφουγγαρόπανα, στην αρχή για το σπίτι και προς το τέλος για το αυτοκίνητο.


[ΠΗΓΗ: http://whatcanidoathome.blogspot.gr/2009/04/blog-post_20.html]

Σχόλια