Πώς καθαρίζουμε «διεξοδικά» το φούρνο μικροκυμάτωνΑρχικά, τον βγάζουμε από την πρίζα. Αν το καλώδιο έχει λερωθεί το περνάμε με ένα υγρό πανί και λίγο υγρό καθαριστικό. Αν είναι εντοιχισμένος και δεν είναι ορατή η πρίζα, απλά είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί σε κάθε μας κίνηση.


Ανακατεύουμε ξύδι (ή μερικές κουταλιές σόδας) με νερό μέσα σε ένα μπολ, το βάζουμε μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων και βάζουμε το φούρνο σε λειτουργία για 5-10 λεπτά, ανάλογα με το πόσο βρώμικος είναι. 

Στη συνέχεια, αφαιρούμε το μπολ και το πιατάκι του φούρνου και τη βάση του (αν αφαιρείται) και σκουπίζουμε το φούρνο με ένα σφουγγάρι, με χαρτί ή με ένα μαλακό πανί. Πλένουμε ξεχωριστά και το πιατάκι με το απορρυπαντικό πιάτων και το σφουγγάρι (ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν είναι γυάλινο, γλιστράει).
Αφού ο φούρνος είναι πλέον ελεύθερος και έχουν μαλακώσει οι βρωμιές, βάζουμε σε ένα σφουγγάρι για πιάτα καθαριστικό εμπορίου ή λίγο από δικό μας μείγμα (4 κ.γλ. σόδα σε 1/4 φλ. ζεστό νερό) και ξεκινάμε να τρίβουμε από το πάνω μέρος (προσέχουμε τις τρύπες του εξαερισμού να μην τις γεμίσουμε νερά και σαπουνάδες). Για δύσκολες βρωμιές, αντί για απορρυπαντικό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υγρή αμμωνία (από το φαρμακείο) πάνω σε ένα βαμβάκι (προσοχή γιατί μυρίζει έντονα). Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις βρωμιές που έχουν συγκεντρωθεί στο πάνω μέρος του φούρνου, ιδιαίτερα αν ο φούρνος μας  διαθέτει και γκριλ.

Ξεπλένουμε συχνά το σφουγγάρι ή το πανάκι μας, κατά προτίμηση με ζεστό νερό.
Συνεχίζουμε με τα πλάγια του φούρνου καθαρίζοντας πάντα από μέσα προς τα έξω και τελειώνουμε με τη βάση και το εσωτερικό της πόρτας.
Αν υπάρχουν και άλλοι λεκέδες ή σημεία που το σφουγγαράκι μας δε φτάνει, καλύπτουμε τα δόντια ενός πιρουνιού με χαρτί κουζίνας και τρίβουμε όλες τις γωνίες που δε φτάσαμε. 

Τέλος, βάζουμε στη θέση του το πιατάκι με τη βάση του και βάζουμε την πρίζα. Είμαστε έτοιμοι!

Σχόλια