Κεφάλαιο ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΤΟΥΛΑΠΑΣ μια και καλή!


Με τη σωστή φύλαξη ανακαλύπτουμε ότι η ντουλάπα μας χωράει πολλά περισσότερα απ' ό, τι φανταζόμαστε.
Για να κάνουμε ευκολότερα και πιο ευχάριστα την οργάνωση της ντουλάπας, βάζουμε μουσική! Καλούμε τη φίλη μας μόνο στην περίπτωση που ξέρουμε ότι θα βοηθήσει σίγουρα και δε θα μας ξεμυαλίσει! Ωστόσο, η  δουλειά που θα «βγάλουμε» μόνοι μας, ανενόχλητοι, δεν συγκρίνεται. 


ΠΡΩΤΗ ΒΑΣΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
Ανοίγουμε διάπλατα τις ντουλάπες και βγάζουμε όλα τα ρούχα και αξεσουάρ έξω. Αρχίζουμε και τα δοκιμάζουμε και, στη συνέχεια, τα χωρίζουμε σε τρεις μεγάλες κατηγορίες, που θα μπορούσαν να είναι οι εξής: «Πετάω», «Δωρίζω», «Κρατάω».

ΠΕΤΑΩ τα ρούχα που δεν μπορούν να επιδιορθωθούν πια, ή έχουν βάψει, ή χαλάσει με οποιονδήποτε άλλον τρόπο και δεν φοριούνται πια και από κανέναν.

ΔΩΡΙΖΩ τα κομμάτια που είναι σε καλή κατάσταση αλλά για κάποιον λόγο δεν θέλω πια να φοράω.
Τα ρούχα που δε θέλουμε πια, μπορούμε να τα χαρίσουμε σε φίλους και συγγενείς που ξέρουμε ότι τους αρέσουν ή ότι είναι περισσότερο το στυλ τους (εφόσον είναι σε καλή κατάσταση) ή να τα χαρίσουμε σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη (μπορούμε, για παράδειγμα, να απευθυνθούμε στην ενορία μας. Αν το ψάξουμε, σίγουρα θα βρούμε και άλλες οργανώσεις /ιδρύματα/καλούς σκοπούς!). Στα events «Swap Not Shop» μπορούμε να πάμε ρούχα καθαρά, σε καλή κατάσταση και να τα ανταλλάξουμε με κομμάτια άλλων κοριτσιών ανανεώνοντας, έτσι, την γκαρνταρόμπα μας με μηδενικό κόστος. Για τον χρόνο και τον χώρο διεξαγωγής των events, ενημερωνόμαστε από την ιστοσελίδα www.swishing.gr.

ΚΡΑΤΑΩ όσα ρούχα αγαπάω πολύ και ξέρω ότι θα τα ξαναφορέσω. Προσοχή! Όχι εκείνα που αγαπούσα κάποτε ή φαντάζομαι ότι θα ξαναγαπήσω κάποια στιγμή στο μέλλον! Αυτή η λογική είναι που δημιούργησε το πρόβλημα από την αρχή!

* Κάνουμε καλό ξεκαθάρισμα στα ρούχα μας στο τέλος κάθε σεζόν, με το γνωστό τεστ αν τα φορέσαμε 
ή όχι τη σεζόν που πέρασε. Έχουμε, όμως, στο νου μας το εξής:  η μόδα κάνει κύκλους και τα trends επανέρχονται. Σκεφτόμαστε δύο φορές, λοιπόν, πριν ξεφορτωθούμε ένα ρούχο που μας φαίνεται πια ντεμοντέ. Στα χρώματα ο γενικός κανόνας είναι ότι πλέον «όλα επιτρέπονται» και ισχύει διπλά σε ό, τι αφορά την αγαπημένη μας απόχρωση! Ειδικά αν πρόκειται για ένα σύνολο που κολακεύει τη σιλουέτα μας, απλώς το φυλάμε το και περιμένουμε να ξανάρθει η σειρά του! Αυτό, βέβαια, όπως είπαμε, δε σημαίνει ότι κρατάμε οποιαδήποτε «παλιατζούρα» με την οποία έχουμε «δεθεί συναισθηματικά»!


ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ: Καθαρίζουμε την ντουλάπα μέσα έξω με νωπό πανί.


Και ερχόμαστε τώρα στη ΤΡΙΤΗ και ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ: Το κάθε ρούχο στη θέση του! Ξεχωρίζουμε και φυλάμε τα ρούχα μας κατά είδος: μπλούζες, φούστες, παντελόνια, φορέματα, ζακέτες, παλτό. Έτσι, είναι πολύ πιο εύκολο να τα βρίσκουμε και να μην ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα ρούχα μας!

ΧΩΡΟΣ ΜΕ ΚΡΕΜΑΣΤΡΕΣ
1. Οργανώνουμε με βάση το μήκος. Ξεκινάμε με τα παλτό, μετά τις ζακέτες (ανάλογα με τη ζακέτα, φυσικά,  για να μην ξεχειλώσει στην κρεμάστρα), τα φορέματα (κατά μήκος ξεκινώντας από τα πιο μακριά), τις φούστες, τα παντελόνια, τις μπλούζες που είναι για κρέμασμα.
2. Προμηθευόμαστε τις ειδικές κρεμάστρες με αντιολισθητικούς και φαρδιούς  «ώμους» για μεταξωτά, σατέν, ζέρσεϊ, φορέματα, τοπ με πολύ ανοιχτό ντεκολτέ και φυσικά τα αντρικά πόλο μπλουζάκια που με τις συμβατικές κρεμάστρες κάνουν «γωνίες» (ξεχειλώνουν τοπικά) ή πέφτουν στο κάτω μέρος της ντουλάπας .
3. Σακάκια-Παλτό: Φροντίζουμε τα σακάκια και τα παλτό να κρέμονται πάντα με τους ώμους σωστά τοποθετημένους πάνω στην κρεμάστρα, ακόμα καλύτερα κουμπωμένα και οπωσδήποτε με τις τσέπες άδειες, ώστε να μην «τραβιούνται» και χάνουν τη φόρμα τους.
4. Κουτιά με διάφορα μικρά κομμάτια (αξεσουάρ, ζώνες που δε φοράμε συχνά, μαντήλια ή και εσώρουχα) μπορούν να φυλαχτούν στην ντουλάπα ακριβώς κάτω από εκεί που κρέμονται κοντά σε ύψος ρούχα (τοπ, πουκάμισα, μίνι φούστες ή φορέματα). Για να ξέρουμε τι περιέχουν τα κουτιά φύλαξης, επιλέγουμε διαφορετικά χρώματα ή προτιμάμε όσα έχουν ετικέτες. Ακόμα, μπορούμε να αγοράσουμε αυτοκόλλητες ετικέτες και να τις τοποθετήσουμε πάνω στο καθένα.
5. Για τα παπούτσια μας δεν κρατάμε όλα τα κουτιά. Μπορούμε να κρατήσουμε τα κουτιά από «επίσημα», σχετικά ευαίσθητα, παπούτσια ή τα πολύ εποχιακά που θέλουμε να διευκολυνόμαστε με τη φύλαξή τους χειμώνα ή καλοκαίρι (μπότες, πέδιλα κλπ). Αν η λύση μιας φωτογραφίας των παπουτσιών κολλημένη πάνω στο κουτί ακούγεται λίγο εξωπραγματική (αν και βοηθάει, ειδικά όταν ψάχνουμε ένα συγκεκριμένο ζευγάρι), προμηθευόμαστε έναν μαύρο μαρκαδόρο με χοντρή μύτη και γράφουμε με κεφαλαία τα χαρακτηριστικά των παπουτσιών που έχουμε μέσα σε αυτό. Τα υπόλοιπα μπορούμε να τα έχουμε σε παπουτσοθήκες με πολλά ράφια ώστε να τα βλέπουμε όλα όταν θέλουμε να διαλέξουμε τι θα φορέσουμε. Μικρό χώρο καταλαμβάνουν και οι πλαστικές, χρωματιστές παπουτσοθήκες των IKEA  (3τμχ. ~29€) που πιάνουν λίγο χώρο και χωράνε τουλάχιστον δυο ζευγάρια στο κάθε τεμάχιο.
6. Ζώνες: Μπορούμε να τις κρεμάσουμε είτε όλες μαζί πάνω σε μια κρεμάστρα-γάντζο, είτε (αν είναι πολλές, για να τις βρίσκουμε πιο εύκολα) σε μια πολυκρεμάστρα την οποία μπορούμε να καρφώσουμε ή να στερεώσουμε στο εσωτερικό της πόρτας της ντουλάπας.
* Τα γαντζάκια στο εσωτερικό της ντουλάπας μπορούν να βοηθήσουν στο να βρίσκουμε εύκολα μικροαξεσουάρ, όπως ένα αγαπημένο φουλάρι ή κάποιο τσαντάκι μας που χρησιμοποιούμε συχνά.
7. Γραβάτες: Διατηρούμε τις γραβάτες σε άριστη κατάσταση με μια πολυκρεμάστρα. Υπάρχουν και πολυκρεμάστρες που στηρίζονται στο εσωτερικό της πόρτας της ντουλάπας.
8. Τσάντες:  Τις μεγάλες τσάντες μπορούμε να τις βάλουμε στο κάτω μέρος της ντουλάπας σε μεγάλα κουτιά/διαχωριστικά, ενώ τις μικρές/επίσημες σε υφασμάτινες σακούλες όλες μαζί, επίσης στο κάτω μέρος της ντουλάπας. Αυτές, βέβαια, που δε χρησιμοποιούμε συχνά, μπορούμε να τις έχουμε στο πάνω μέρος της ντουλάπας (πατάρι) πάλι σε κουτιά ή υφασμάτινες σακούλες. Μπορούμε, επίσης, να βάλουμε στη μεγαλύτερη τσάντα μας τις μικρότερες ή να τις κρεμάσουμε στη μπάρα της κρεμάστρας με γαντζάκια.

ΡΟΥΧΑ ΕΚΤΟΣ ΣΕΖΟΝ  – «ΠΑΤΑΡΙ»
9. Τα εκτός σεζόν σακάκια, μπουφάν, κοστούμια κλπ  τα φυλάμε σε ειδικές υφασμάτινες θήκες σε κρεμάστρα ή ξαπλωτά στο πάνω μέρος της ντουλάπας (πατάρι). Δεν προτιμάμε τις πλαστικές σακούλες, καθώς υπάρχει πιθανότητα να ξεβάψουν πάνω σε άλλα υφάσματα, ιδίως στα λευκά.
10. Για τα «μικρορούχα», εκτός σεζόν, κυρίως τις μπλούζες, μπορείτε να γλιτώσετε χώρο αποθηκεύοντάς τα μέσα σε μια παλιά βαλίτσα ή σακ βουαγιάζ, ή σε ένα κουτί,  που θα φυλάξετε στη βάση της πάνω ντουλάπας, κάτω από τα κρεμασμένα ρούχα.
Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και για τα παιδικά ρούχα εκτός σεζόν ή για εκείνα που δεν τους κάνουν ακόμη και περιμένουμε να μεγαλώσουν τα μικρά μας για να τους τα φορέσουμε: προμηθευόμαστε υφασμάτινες βεστιέρες, τις εφοδιάζουμε με φυσικά προϊόντα κατά του σκόρου και τις φυλάμε στη βάση της ντουλάπας τους (δεν πιάνουν πολύ χώρο, εξάλλου, λόγω του μικρού μεγέθους τους).


ΣΥΡΤΑΡΙΑ
11. Μπλουζάκια: Μπορούμε αν τα χωρίσουμε σε κατηγορίες ανάλογα με χρήση τους, π.χ. μπλουζάκια για το γραφείο, μπλουζάκια για έξοδο, μπλουζάκια λίγο παλιά για γυμναστική ή για να πεταχτούμε μέχρι το σούπερ μάρκετ, πουλόβερ πολύ χοντρά κλπ.
12. Εσώρουχα: Η κατηγοριοποίηση είναι μια καλή ιδέα και για το συρτάρι με τα εσώρουχα ... μερικά διαχωριστικά κουτιά, με ελάχιστο κόστος, είναι κατάλληλα για την τακτοποίηση του συγκεκριμένου χώρου. Ένα παλιό, αλλά εξαιρετικό τρικ για ευωδιαστά εσώρουχα, που βγαίνουν από το συρτάρι σαν να έχουν μόλις πλυθεί, είναι να τοποθετήσουμε στο βάθος του ένα αχρησιμοποίητο σαπούνι μέσα στη συσκευασία του.

*Δεν ξεχνάμε στα ρούχα που φυλάμε –ειδικά στα χειμωνιάτικα, λύσεις για το σκόρο. Ακόμα και αν μυρίζουν λίγο μόλις τα «κατεβάσουμε», καλύτερα να χρειαστεί να τα πλύνουμε άλλη μια φορά, παρά να λείπουν κομμάτια!
Εκτός από τα προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, υπάρχουν και φυσικά συστατικά που απομακρύνουν το σκόρο: ξύλο κέδρου (σε μορφή πλακών συσκευασμένων στα καταστήματα με βιολογικά είδη, βότανα κ.λπ. ή  με γάντζους κρεμάστρας) ή κλωναράκια λεβάντας χωρισμένα σε μπουκετάκια και φυλαγμένα σε πουγκάκια που δένουμε πάνω στη λεπτή μεταλλική δοκό για τις κρεμάστρες, στο εσωτερικό της ντουλάπας)
* «Ανεβάζουμε» τα εκτός σεζόν ρούχα μας πάντα πλυμένα: ο λεκές σε ένα ρούχο που έχει μείνει μέσα στην ντουλάπα όλο το καλοκαίρι όχι μόνο βγαίνει πολύ δύσκολα, αλλά προσελκύει και το σκόρο!


[οι φωτογραφίες είναι από το RealSimple.com]

Σχόλια