Μαγειρική σόδα: 23 + 1 χρήσειςΧρήση της μαγειρικής (διττανθρακικής) σόδας στις δουλειές του σπιτιού

1. Άλατα μπάνιου: Ανακατεύουμε 4 κ.γλ. σόδα και 4 κ. γλ. νερό, τρίβουμε τα είδη υγιεινής και ξεβγάζουμε με νερό.

2. Άλατα σε συσκευές κουζίνας: Η σόδα εξαφανίζει τα άλατα από τις τσαγιέρες, τις καφετιέρες κτλ. Βάζουμε 2 κουταλάκια γλυκού για κάθε λίτρο χλιαρό νερό και αφήνουμε να δράσει 3 ώρες.


3. Άμμος γάτας: Για να μη μυρίζει η άμμος της γάτας, βάζουμε σόδα πριν ρίξουμε καινούργια άμμο και ρίχνουμε κι από πάνω από τη νέα άμμο.

4. Ανάφλεξη λίπους στην κουζίνα: Σβήνει εύκολα όταν ρίξουμε στο σημείο μαγειρική σόδα.

5. Ασημικά: Μπορούμε να καθαρίσουμε ασημικά με μαγειρική σόδα. Αναμειγνύουμε 3 μέρη σόδας με 1 νερό, τρίβουμε την επιφάνεια με μαλακό πανί και ξεπλένουμε.

6. Αυτοκίνητο: Για να ξεμυρίσει το τασάκι και να εξαφανιστούν τυχόν μυρωδιές τσιγάρου, ρίχνουμε μπόλικη σόδα μέσα στο τασάκι. Βάζουμε καινούργια σόδα κάθε φορά που αδειάζουμε το τασάκι. Επίσης, η σόδα αφαιρεί και καθαρίζει το αυτοκίνητο από βρωμιές και λεκέδες. Ρίχνουμε 1 κουταλιά γλυκού ανά λίτρο νερό, μόνη της ή μαζί με το απορρυπαντικό που χρησιμοποιούμε (ή ρίχνουμε σόδα σε βρεγμένο σφουγγάρι) και καθαρίζουμε.

7. Βούρτσες-Χτένες: Αφού καθαρίσουμε τις βούρτσες από τις τρίχες, βάζουμε 1 κουταλιά γλυκού σε ένα λίτρο χλιαρό νερό και τις αφήνουμε εκεί για μερικές ώρες. Μετά ξεπλένουμε με νερό.

8. Κάδος απορριμμάτων:  Ρίχνουμε στον πάτο του κάδου σόδα, αρκετή ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια και εφαρμόζουμε κατόπιν τη σακούλα σκουπιδιών. Επαναλαμβάνουμε κάθε φορά που αλλάζουμε σακούλα.

9. Λεκάνη τουαλέτας:  Ρίχνουμε διάλυμα από μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα και μισό φλιτζάνι ξίδι, αφήνουμε να δράσει για λίγα λεπτά και μετά τρίβουμε με βούρτσα και ξεπλένουμε με νερό.

10.Λεκέδες από καφέ στα φλυτζάνια: Εξαφανίζουμε λεκέδες από καφέ στον πάτο των φλυτζανιών, βάζοντας 2 μέρη νερό και 1 σόδα και αφήνοντας όλο το βράδυ.

11. Λευκές συσκευές κουζίνας: Για τον καθαρισμό λευκών συσκευών κουζίνας, διαλύουμε 1/4 του φλυτζανιού μαγειρική σόδα σε 3 φλυτζάνια ζεστό νερό και πλένουμε την επιφάνεια. Αυτό θα αφαιρέσει τις κιτρινίλες και τη βρωμιά και θα επαναφέρει το λευκό των συσκευών μας στην αρχική του κατάσταση.

12. Λίπη: Η σόδα αφαιρεί λίπη από επιφάνειες χωρίς να χαράζει. Απλά, ρίχνουμε 1 κουταλιά σούπας σόδας σε 5 λίτρα νερό, ή ρίχνουμε σε υγρό σφουγγάρι λίγη σόδα και καθαρίζουμε.

13. Μυρωδιές σε μπωλ φύλαξης τροφίμων: Για την εξάλειψη άσχημων οσμών από μπωλ, ξεπλένουμε με ζεστό νερό και σόδα. Εάν η μυρωδιά επιμείνει, αφήνουμε το διάλυμα σόδας-νερού μέσα στο σκεύος για αρκετές ώρες.

14. Μυρωδιές ψυγείου - ντουλαπιών: Βάζουμε σ’ ένα μπωλάκι 6 κουταλιές του  γλυκού σόδα. Κάθε 3 μήνες το ανανεώνουμε. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και στις ντουλάπες με τα ρούχα μας. Εάν η ντουλάπα έχει οσμές μούχλας, μπορούμε να καθαρίσουμε το πάτωμά της με ένα διάλυμα 1 λίτρου ζεστού νερού, 1/2 φλ. ξύδι και 1/4 φλ. σόδα.

15. Παπούτσια: Ρίχνουμε σόδα στο εσωτερικό των παπουτσιών ή/και στον πάτο της παπουτσοθήκης για να απορροφήσει τις οσμές. Επαναλαμβάνουμε μια φορά το μήνα.

16. Πάτωμα: Για την αφαίρεση λίπους από τα πατώματα, ρίχνουμε επάνω στο λεκέ σόδα και σκουπίζουμε με πανί βουτηγμένο σε ζεστό νερό.

17. Πλυντήριο – Πλύσιμο ρούχων: Η σόδα αφαιρεί μυρωδιές, μικρόβια και βακτηρίδια από τα ρούχα στο πλύσιμο. Προσθέτουμε ως ενισχυτικό πλύσης και κατά των αλάτων ένα κουταλάκι σόδα μαζί με το απορρυπαντικό μας ή στη λεκάνη για πλύσιμο στο χέρι.
Επίσης, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το μαλακτικό πλυντηρίου με σόδα, προσθέτοντας μισό κύπελλο σόδας στην αντίστοιχη υποδοχή. Αυτή η λύση είναι ιδανική για όσους έχουν ευαισθησία στα χημικά του πλυντηρίου.
Για λεκέδες στα ρούχα: Τρίβουμε τοπικά τους δύσκολους λεκέδες στα ρούχα πριν τα πλύνουμε με διάλυμα από 6 κουταλάκια του γλυκού σόδας σε μισή κούπα ζεστό νερό.
* ΠΡΟΣΟΧΗ: Κάνουμε τεστ αντοχής χρώματος πριν την εφαρμογή.

18. Πλυντήριο πιάτων: Για το πλυντήριο πιάτων, ρίχνουμε μέσα 1 φλιτζάνι σόδα και το λειτουργούμε μέχρι το ξέβγαλμα. Αυτό απομακρύνει στίγματα και μυρωδιές. Ή εναλλακτικά, ρίχνουμε σόδα πάνω στα πιάτα πριν την πλύση, φροντίζοντας να πέσει αρκετή και στον πάτο του πλυντηρίου. Μ' αυτόν τον τρόπο, η σόδα θα λειτουργήσει ως απορρυπαντικό κατά τον πρώτο κύκλο της πλύσης, επιτρέποντας να χρησιμοποιήσουμε απορρυπαντικό κατά τον δεύτερο κύκλο.

19. Πλύσιμο κατσαρολικών: Βάζουμε μια κουταλιά γλυκού σόδα με λίγο νερό στο σκεύος που έχει καμένα λίπη και αφήνουμε να μουλιάσει.

20. Σωληνώσεις - Αποχετεύσεις:  Ρίχνουμε διάλυμα από μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα και μισό φλιτζάνι ξίδι και μετά από 15 λεπτά ρίχνουμε βραστό νερό για να ξεπλυθούν τα κατάλοιπα (αν οι σωλήνες δεν είναι μεταλλικοί, προσέχουμε με το βραστό νερό γιατί οι πλαστικοί σωλήνες μπορεί να λιώσουν αν ρίξουμε μεγάλες ποσότητες βραστού νερού).
*ΠΡΟΣΟΧΗ: Δε χρησιμοποιούμε αυτή τη μέθοδο αν προηγουμένως έχουμε ρίξει εμπορικά παρασκευάσματα απόφραξης, γιατί σε συνδυασμό με το ξίδι δημιουργούνται επικίνδυνες αναθυμιάσεις.

21. Υφάσματα – Χαλιά - Στρώματα: Για να αφαιρέσουμε νωπούς λεκέδες, ρίχνουμε ένα στρώμα σόδας, αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά και αφαιρούμε με την ηλεκτρική σκούπα. Στα χαλιά αφαιρεί τις μυρωδιές, τα καθαρίζει και ζωντανεύει τα χρώματα. Απλά ρίχνουμε σόδα και με μια βούρτσα, τρίβουμε απαλά ώστε να εισχωρήσει. Αφήνουμε να δράσει 12 ώρες και μετά χρησιμοποιούμε την ηλεκτρική σκούπα για να καθαρίσουμε το χαλί. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και για να απομακρύνουμε μυρωδιές και υγρασία από τα στρώματα στα κρεβάτια μας.

22. Φούρνος – Απορροφητήρας: Βάζουμε 2 κουταλάκια γλυκού σε ένα χλιαρό λίτρο νερό και καθαρίζουμε με το μίγμα τον απορροφητήρα ( το μεταλλικό κομμάτι ), τη σχάρα του φούρνου, του γκρίλ, του μπάρμπεκιου. Αν χύθηκαν υγρά ή φαγητά, ενώ ο φούρνος είναι ακόμα ζεστός, απλώνουμε ένα στρώμα αλάτι και σόδα μαγειρικής επάνω τους. Αν έχουν ξεραθεί, τα βρέχουμε λίγο πριν. Όταν κρυώσει ο φούρνος, ξύνουμε τα σημεία εκείνα και τα πλένουμε.

23. Φούρνος μικροκυμάτων: 4 κ.γλ. σόδα σε 1/4 φλ. ζεστό νερό, είναι ιδανικό μίγμα για τον καθαρισμό του εσωτερικού του φούρνου μικροκυμάτων. Εναλλακτικά, ρίχνουμε μερικές κουταλιές σόδας σε νερό και το βράζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 3-4 λεπτά, έπειτα σκουπίζουμε το εσωτερικό του με χαρτί ή μαλακό πανί. Έτσι, θα εξαλειφθούν και οι όποιες οσμές ενδεχομένως υπάρχουν.

24. Ψυγείο: Ανακατεύουμε 4 κ.γλ. σόδα και 4 κ. γλ. νερό και καθαρίζουμε με το μίγμα το εσωτερικό του ψυγείου. Ξεβγάζουμε με βρεγμένο σφουγγάρι.

Σχόλια