Μικρόβια εκεί που δεν έχουμε φανταστείΈχουμε μικρά παιδιά και προσέχουμε να είναι καθαρά τα χεράκια τους, τα ρούχα τους, ό, τι βάζουν στο στόμα τους. Εμείς, από την άλλη, πλένουμε τα χέρια μας μετά το μπάνιο ή πριν το φαγητό.
Ίσως, όμως, δεν έχουμε σκεφτεί ότι εστίες μικροβίων υπάρχουν σε ανύποπτα σημεία στο σπίτι μας, όπως το τηλέφωνο ή το σφουγγάρι της κουζίνας!


1. Το πλυντήριο: Κάθε φορά πριν βάλουμε πλυντήριο, χωρίζουμε τα ρούχα ανά χρώμα. Κι, όμως, αυτό δεν είναι αρκετό. Το βρώμικο νερό του πλυντηρίου μπορεί να εξαπλώσει τα μικρόβια σε όλα τα ρούχα, ακόμα και στα τοιχώματα του κάδου. Βάζουμε, λοιπόν, σε διαφορετικές πλύσεις πετσέτες και τραπεζομάντηλα και διαφορετικές για ό, τι προέρχεται από το μπάνιο. Σημαντικό είναι μια φορά το μήνα να απολυμαίνουμε το πλυντήριο με μια πλύση, χωρίς ρούχα, μόνο με χλωρίνη.

2. Η κουζίνα: Πολλές νοικοκυρές έχουν ένα σφουγγαράκι για την κουζίνα με το οποίο πλένουν τα πιάτα, καθαρίζουν τον πάγκο πάνω στον οποίο έχουν κόψει το κοτόπουλο ή έπεσε αυγό ή πλένουν το νεροχύτη. Εκεί είναι που βρίσκουν έδαφος τα μικρόβια για να αναπτυχθούν και αν προκαλέσουν ακόμα και σαλμονέλα. Η λύση είναι απλή: χρησιμοποιούμε διαφορετικά σφουγγάρια για τα πιάτα και τους πάγκους και τα πλένουμε στο πλυντήριο πιάτων μαζί με τα πιάτα μας. Μπορούμε, ακόμα, να τα βάλουμε για ένα λεπτό στο φούρνο μικροκυμάτων. 

3. Σακούλες σούπερ μάρκετ ή οι τσάντες μας!: Επιστρέφουμε σπίτι μετά το σούπερ μάρκετ και ακουμπάμε τις σακούλες στον πάγκο της κουζίνας για να τις αδειάσουμε; Λάθος!  Έρευνες έχουν δείξει ότι βακτήρια όπως το  E. coli εντοπίζονται στον πάτο του 18% από τις σακούλες των σούπερ μάρκετ. Τις ακουμπάμε, λοιπόν, στο πάτωμα και όχι σε επιφάνειες όπου ετοιμάζουμε το φαγητό μας. 

4. Το τηλεκοντρόλ και το ακουστικό του τηλεφώνου: Όλοι το αγγίζουν ,αλλά δεν το καθαρίζουμε και πολύ συχνά. Φροντίζουμε, λοιπόν, με ένα αντισηπτικό υγρό μαντηλάκι ή με ένα σπιτικό διάλυμμα (1 μεζούρα απολυμαντικού και 9 μεζούρες νερού) να το καθαρίζουμε προσεκτικά.

5. Τα ρούχα μας: Πολλοί από μας φοράνε ένα ντύσιμο το πρωί και το απόγευμα γυρίζουν σπίτι, βγάζουν τα ρούχα και τα βάζουν πάλι στην ντουλάπα μαζί με τα καθαρά τους ρούχα. Όλα τα μικρόβια μεταφέρονται στην καθαρή μας ντουλάπα. Προσοχή θέλει, επίσης, και όταν, με τα ρούχα που φορέσαμε εκτός σπιτιού και με τα οποία μπορεί να καθίσαμε στο λεωφορείο ή σε κάποιο παγκάκι, καθόμαστε στους καναπέδες που παίζουν τα παιδάκια μας και που πάνω ακουμπάνε και μπισκοτάκια ή παιχνίδια που ξαναβάζουν στο στόμα.

6. Το μπάνιο μας: Και κάτι που δεν ξέρω αν είναι γνωστό, αλλά εγώ όταν το διαπίστωσα σε μια εκπομπή στην τηλεόραση, αηδίασα. Πάντα κλείνουμε το καπάκι της λεκάνης όταν τραβάμε το καζανάκι γιατί υπάρχουν αρκετές «σταγονίτσες» που πετάγονται εκτός!


Για το άρθρο αυτό διάβασα και το άρθρο του ipop.gr  «Πού κρύβονται τα μικρόβια;»

Σχόλια