Το τέλειο κέικ καρότου της Έστερ Σαρφάτι

http://mylittlenorway.com/wp-content/uploads/2009/06/carrot-cake-slice.jpg

 

Τι χρειαζόμαστε:


  • 300 γρ. καρότα
  • 5 αυγά
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. τριμμένο φουντούκι
  • 2 κ.γ. βανίλια σε σκόνη
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 120 γρ. ινδοκάρυδο
  • 3 φέτες ανανά από κονσέρβα
  • Ξύσμα λεμονιού
  • 1 κ.γ. τριμμένη κανέλα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.σ. μαργαρίνη
  • λίγο αλεύρι
Για το γλάσο:
  • 180 γρ. τυρί κρέμα
  • 150 γρ. κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • χυμό από ½ πορτοκάλι

Πως το κάνουμε:

  1. Κόβουμε τα καρότα σε φέτες και τα ρίχνουμε στο μπλέντερ, μαζί με 3 κομμάτια ανανά. Εναλλακτικά, μπορούμε να τα τρίψουμε στον τρίφτη.
  2. Ρίχνουμε τον ανανά με τα καρότα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά: Φουντούκια τριμμένα, μια δόση βανίλιας, 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, λίγη κανέλα και τριμμένη καρύδα.
  3. Ανάβουμε τον φούρνο στους 170ο C, για να προθερμαστεί.
  4. Στη συνέχεια σπάμε τα αυγά και χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
  5. Μαγειρεύουμε τους κρόκους σε μπεν μαρί. Ακουμπάμε, δηλαδή, ένα ανοξείδωτο μπολάκι πάνω σε ένα κατσαρολάκι με νερό που βράζει και ρίχνουμε μέσα τους κρόκους και την ζάχαρη. Ανακατεύουμε συνέχεια, μέχρι για να γίνει το μείγμα μια υπόλευκη παχύρρευστη κρέμα.
  6. Στη συνέχεια, την ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τα καρότα και την αναμιγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
  7. Χτυπάμε τα ασπράδια για να γίνουν μια αφράτη μαρέγκα. Ρίχνουμε και την μαρέγκα μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις, για να μην κόψει. Η μαρέγκα δίνει όλο τον αέρα που χρειάζεται το κέικ για να γίνει αφράτο.
  8. Αλείφουμε λίγη μαργαρίνη σε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ και πασπαλίζουμε με αλεύρι. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα που φτιάξαμε και ψήνουμε για 1 ώρα στους 170ο C.
  9. Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε σπιτικό γλάσο: σε ένα μικρό μπολάκι ρίχνουμε το τυρί κρέμα και σταδιακά, ανακατεύοντας, προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη. Ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού και το χυμό από το πορτοκάλι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα είναι έτοιμο.
  10. Όταν βγάλουμε το κέικ αφού τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και μετά, με μία σπάτουλα απλώνουμε το γλάσο. Το τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, να σταθεί και είναι έτοιμο για κατανάλωση!

 

Μικρά μυστικά...

Προτιμούμε τον ανανά κονσέρβας, γιατί δεν είναι σκληρός όπως ο φρέσκος ανανάς. Επίσης το σιρόπι της κονσέρβας του δίνει μια επιπλέον γλύκα.
*Εγώ δεν έβαλα καθόλου ανανά. Βγήκε πολύ νόστιμο, με έντονη τη γεύση της καρύδας, αλλά μου βγήκε λίγο ευδιάλυτο... Ίσως το δοκιμάσω και με λίγο αλευράκι, π.χ. 2 κ.σ. αλλά δεν ξέρω πως θα βγει. Ίσως απλά βάλω και τον ανανά να δω μήπως βοηθάει. Θα ανεβάσω τα αποτελέσματα από τα πειράματά μου! Α, το έφτιαξα σκέτο, χωρίς το γλάσο...
*Έχω βρει και ένα κέικ καρότου με γλάσο από τυρί κρέμας του jamie oliver. Θα το ανεβάσω αν και δεν το έχω φτιάξει.



[ΠΗΓΗ: www.chefonair.gr]

Σχόλια