Μυστικά για το τέλειο κέικ 

http://www.glykokyriakis.gr/sites/default/files/slideshows/cakes/cakes_graph-2.jpg
[ΠΗΓΗ]

Με αφορμή ένα άρθρο που διάβασα στο "Γλυκό της Κυριακής" ανεβάζω συμβουλές για να πετυχαίνουν τα κέικ μας!

Μετρήστε την θερμοκρασία του φούρνου χρησιμοποιώντας ένα θερμόμετρο φούρνου. Πολλές φορές υπάρχουν αποκλίσεις από την θερμοκρασία που δείχνει ο φούρνος έως και 20 °C.

Προθερμάνετε τον φούρνο στην ακριβή θερμοκρασία που δίνει η συνταγή. Αν χρησιμοποιείτε γυάλινο σκεύος για το ψήσιμο, μειώστε την θερμοκρασία κατά 3 °C.

Προτιμήστε γυαλιστερές φόρμες με τρύπα στην μέση. Οι γυαλιστερές επιφάνειες ανακλούν την θερμότητα και η τρύπα στην μέση προσφέρει ομοιόμορφο ψήσιμο.

Τοποθετήστε την φόρμα στην μέση του φούρνου. Οι φόρμες δεν θα πρέπει να ακουμπάνε στα τοιχώματα του φούρνου ή μεταξύ τους.

Το κέικ είναι έτοιμο όταν οι άκρες ξεκολλάνε εύκολα από τα τοιχώματα της φόρμας και όταν αν το τρυπήσουμε με μια οδοντογλυφίδα, αυτή βγει στεγνή.

Μόλις βγάλετε το ταψί από το φούρνο, το αφήνετε να κρυώσει 10-15' και στη συνέχεια το τοποθετείτε να κρυώσει σε σχάρα. Αυτό είναι σημαντικό για να μην δημιουργήσει ο θερμός αέρας υγρασία και μουλιάσει το κέικ σας.

Πριν αρχίσετε την παρασκευή του κέικ, προθερμάνετε τον φούρνο, προετοιμάστε την φόρμα ψησίματος και σιγουρευτείτε ότι η σχάρα είναι στη μέση του φούρνου.

Για καλύτερα αποτελέσματα, έχετε όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου.

Χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα ή για όσο το απαιτεί η συνταγή.

Πάντα να κοσκινίζετε το αλεύρι, την μαγειρική σόδα και τα μπαχαρικά, για να αποφύγετε τους σβόλους.

Για να επιταχύνετε το μαλάκωμα του κρύου βουτύρου, κόψτε το σε λεπτές φέτες και αφήστε το για 10'.

Προσθέστε καρύδια και σταφίδες την τελευταία στιγμή, για να αποφύγετε χρωματισμό του μείγματος.

Για πιο αφράτα κέικ, χωρίστε τα αυγά. Προσθέστε τους κρόκους στο μείγμα του βουτύρου. Χτυπήστε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και προσθέστε την στο μείγμα τελευταία, ανακατεύοντας πολύ απαλά στο χέρι με κουτάλα.

Χρησιμοποιήστε κακάο αντί γι' αλεύρι για να πασπαλίσετε το ταψί όταν κάνετε κέικ σοκολάτα.
Φροντίστε να ανακατεύετε με την πλαστική σπάτουλα το μείγμα στο μίξερ, έτσι ώστε να μην μείνει ανομοιογενές υλικό στα πλευρά και τον πάτο του κάδου ανάμειξης.

Απλώστε το βούτυρο ομοιόμορφα στην φόρμα ψησίματος.

Χρησιμοποιείτε πάντα φρέσκα υλικά. Χωρίστε τα αυγά όταν είναι παγωμένα.

Το βούτυρο δίνει την καλύτερη γεύση και αυξάνει την διάρκεια ζωής ενός κέικ. Η μαργαρίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί του βουτύρου στις περισσότερες συνταγές, με μια ελάχιστη διαφορά στη γεύση.

Παίζει μεγάλο ρόλο στο φούσκωμα της ζύμης, το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε. ΠΑΝΤΑ να χρησιμοποιείτε το ακριβές μέγεθος που σας προτείνει η συνταγή.
Χρησιμοποιήστε το κατάληλο/η φόρμα/ταψί που αναφέρεται στην συνταγή.
Μια ασφαλής επιλογή είναι ή κλασική φόρμα με την τρύπα στην μέση 

Αν θέλουμε να βάλουμε ξερά φρούτα στο κέικ, θα πρέπει πρώτα να τα αλευρώσουμε καλά και μετά να τα ανακατέψουμε πολύ ελαφρά με το μείγμα του κέικ, έτσι ώστε να μη χάσουν το αλεύρι τους. Αυτό θα εμποδίσει την απορρόφηση υγρασίας από το φρούτο, αποφεύγοντας έτσι τον επηρεασμό της ζύμης γύρω από το φρούτο.

Σχόλια