Πόσο ηρωίδα είναι μια μαμά; (Tips για να μην πελαγώνουμε!)

Διαβάζοντας πολλά για τις μαμάδες και κρίνοντας από τη μέχρι τώρα μικρή εμπειρία μου, διαπιστώνω ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη αντίληψη για τις μαμάδες και τα καθήκοντά τους, η οποία πολλές φορές πηγάζει από την άποψη που έχουν οι ίδιες οι μαμάδες για το τι πρέπει να κάνουν για να είναι "σωστές", "αποδεκτές". Προσπαθούν να είναι super μαμάδες, μαμάδες "υπερ-ηρωίδες"!Διάβαζα πρόσφατα στο babyspace.gr ένα άρθρο της Μαρίας Ροδίτη (ψυχολόγου-ψυχοθεραπεύτριας) όπου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η σούπερ μαμά έχει συνέχεια στο μυαλό της ότι πρέπει:

1) Να βρίσκεται κοντά στα παιδιά της και να τα στηρίζει, τόσο σε πρακτικό, όσο και συναισθηματικό επίπεδο.

2) Να είναι καλή και σωστή στη δουλειά της, δηλαδή να είναι τυπική, αποδοτική και φυσικά συγκεντρωμένη σε αυτό που κάνει.

3) Να φροντίζει για τα πάντα μέσα στο σπίτι, μια σωστή νοικοκυρά!

4) Να είναι καλή σύντροφος για τον άνθρωπό της, τόσο συναισθηματικά όσο και ερωτικά, φροντίζοντας τον εαυτό της και με το να είναι περιποιημένη και ευχάριστη.

5) Να είναι δίπλα στους φίλους της, να τους αφιερώνει χρόνο και να μην απομακρύνεται χαμένη στις λοιπές υποχρεώσεις της.

Το μόνο, όμως, που καταφέρνουν αυτά τα 5 πρέπει είναι να την αγχώνουν και, συχνά, να την κάνουν να νιώθει λίγη, να νιώθει πως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει.

Εννοείται πως όλες θέλουμε να τα πετύχουμε όλα αυτά. Αλλά όλα, με τη μικρή μικρή μου εμπειρία, νιώθω πως πηγάζουν από μέσα μας: από την καλή μας διάθεση, από τη ψυχική μας δύναμη. Αν τα βλέπουμε όλα βουνό μπροστά μας, πιεζόμαστε όλο και περισσότερο και δεν καταφέρνουμε τίποτα στο τέλος.

Στο άρθρο του babyspace.gr, αναφέρονται κάποια tips που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να μην "πνιγούμε" στην τέλεια εικόνα της μαμάς ηρωίδας:

1) Μπορούμε να έχουμε ένα  σταθερό πρόγραμμα όσον αφορά τα παιδιά και το σπίτι: οργανώνουμε τι δουλειές πρέπει να γίνουν, εκμεταλλευόμαστε το χρόνο που έχουμε με τα παιδιά μας για να παίξουμε λίγο, να ασχοληθούμε μαζί τους. Δεν αγχωνόμαστε. Ακόμα και με μικρές δραστηριότητες 10 λεπτών ή με μια βόλτα και μια ωραία συζήτηση, τα παιδιά μας μάς νιώθουν δίπλα τους. Μπορούμε να βρούμε πολλάάάάά πράγματα για να βάλουμε λίγη διασκέδαση στη ζωή μας μαζί με τον σύντροφο μας και τα παιδιά μας.

2) Μπορούμε να μοιραστούμε τις υποχρεώσεις μας με τον σύντροφό μας: συζητάμε μαζί του για όσα μας δυσκολεύουν και μάς αγχώνουν, του δίνουμε να καταλάβει πόσο μας πιέζει μια κατάσταση. Αν δεν είναι τόσο εύκολο να τις μοιράσουμε "δίκαια", μπορούμε και να του "αναθέσουμε" μικρά πραγματάκια που σίγουρα εμάς θα μας ξελασκάρουν!

3) Κάποια πράγματα που κάνουμε ίσως δεν είναι και τόσο υποχρεωτικά, οπότε μπορούμε απλά να τα βγάλουμε από τη "λίστα" μας ή να μειώσουμε τη συχνότητα με την οποία τα κάνουμε. Δεν είναι υποχρεωτικό π.χ. να σιδερώνουμε αμέσως μόλις μαζέψουμε μια μπουγάδα από την απλώστρα, ούτε να φτιάξουμε γλυκό κάθε δεύτερη μέρα...

4) Μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια από κοντινά μας πρόσωπα: τη μαμά μας, μια φίλη μας, την αδερφή μας.

5) Σκεφτόμαστε θετικά και προσπαθούμε να μην επηρεαζόμαστε από τις καθημερινές αναποδιές και τα στραβά που προκύπτουν.

6) Προσπαθούμε να βρούμε λίγες στιγμές χαλάρωσης, λίγο ποιοτικό χρόνο για τον εαυτό μας και να ξεκουραζόμαστε όσο μπορούμε.
Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι αν μέσα στο σπίτι η μαμά δεν είναι καλά σε διάθεση, όλο το κλίμα στο σπίτι δεν είναι καλό! Στο χέρι μας είναι να ορίσουμε τα σημαντικά και να βρίσκουμε τη διάθεση να προχωρήσουμε με χαμόγελο!! :)[ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ]

Σχόλια