Τι αλλάζει στη σχέση του ζευγαριού μόλις έρχεται το μωρό


Παντρεύεσαι και περιμένεις πώς και πώς να μεγαλώσεις την οικογένειά σου, να συμπληρώσεις την ευτυχία σου με ένα μωράκι! Μαθαίνεις ότι είσαι έγκυος, περνάς 9 μήνες που όλοι σε έχουν στα ώπα-ώπα, δουλεύεις λιγότερο, ετοιμάζεις παιδικά ρουχαλάκια, φτιάχνεις -με την ησυχία σου- ένα δωμάτιο για τον πολυαναμενόμενο επισκέπτη, όλοι θέλουν να σε περιποιηθούν και χαϊδεύουν την όμορφη κοιλίτσα σου...
Μόλις, όμως, περνούν αυτοί οι 9 μήνες πλέον στο σπίτι είστε τρεις!! Και αυτό το μικρό πλασματάκι -άθελά του- μπαίνει ανάμεσά σας, τρυπώνει στη ζωή σας! Υπέροχα τρυφερή εμπειρία, όλα καινούρια αλλά τόσο όμορφα!! Θέλεις με τον άντρα σου να τον φροντίσετε με όλη σας την αγάπη, να τον κάνετε να νιώσει όμορφα!


Σίγουρα τα συναισθήματα είναι πολλά: ευτυχία, χαρά, αλλά και πολλή κούραση και άγχος για τον αν τα κάνετε όλα σωστά… Οι αλλαγές είναι πολλές! Αυτό, όμως, που αλλάζει πρώτα από όλα είναι η σχέση σου με τον άντρα σου... Χωρίς να το καταλάβεις -κι όχι μόνο εσύ, αλλά και ο σύντροφός σου πολλές φορές- ίσως βάζετε τη σχέση σας σε δεύτερη μοίρα. Πασχίζετε τόσο για το μωρό που ξεχνάτε πως και η δική σας σχέση θέλει φροντίδα! Αυτή η σχέση ήταν εκεί πολύ καιρό πριν εμφανιστεί ο μικρός ...εισβολέας!


Θα χρειαστείτε σίγουρα καιρό να συνηθίσετε τη νέα κατάσταση, να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα, να βρείτε νέες ισορροπίες μεταξύ σας ως ζευγάρι. Σίγουρα, όμως, δεν πρέπει να αφήσετε τον καιρό να περάσει, γιατί ίσως συνηθίσετε σε μια καθημερινότητα που δεν ικανοποιεί κανένα από τους δυο σας και στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να σας αποξενώσει εντελώς σας ζευγάρι.

Η μαμά που βιώνει τις μεγαλύτερες αλλαγές στο σώμα και στην ψυχολογία της θα πρέπει να "βάζει" και το σύντροφό της μέσα σε αυτή την νέα κατάσταση και να μη θεωρεί και δείχνει στον άνθρωπό της ότι μόνο αυτή τα "τραβάει" όλα! Ο μπαμπάς, από την άλλη, θα πρέπει να δείχνει στη σύντροφό του ότι εκτιμά όλη αυτή τη διαδικασία που περνά η ίδια. Θα πρέπει το ζευγάρι να μάθει να βιώνει μαζί τις νέες εμπειρίες και τα συναισθήματα που προκύπτουν από τη νέα κατάσταση, να χαίρονται μαζί το μωρό τους, να μην ξεχνούν ότι σε όλο αυτό είναι σύμμαχοι, μια ομάδα!

Φυσικά, πρέπει να βρίσκουν χρόνο ο ένας για τον άλλο, να περνούν χρόνο μαζί και να δείχνουν πόσο σημαντικός είναι ο ένας στον άλλο. Συχνά, οι γονείς νιώθουν τόσο πιεσμένοι που αναζητούν χρόνο για τον εαυτό τους, παραμελώντας το σύντροφό τους! Όσο δυνατή κι αν είναι η μεταξύ τους σχέση, πρέπει να καλλιεργηθεί η σχέση αυτή. Οι αλλαγές είναι πολύ μεγάλες και μόνο μαζί θα προσαρμοστούν και θα τις βιώσουν με τον καλύτερο τρόπο!

"Το ζευγάρι παραμένει ευτυχισμένο με τον ερχομό ενός παιδιού, όταν το κατανοεί και το νιώθει ως συνέχεια της ευτυχίας του και όχι ως συμπλήρωμα ή υποκατάστατο αυτής…." (Μαρία Ροδίτη, www.babyspace.gr)

Κρατάμε αυτό, λοιπόν, και προχωράμε μαζί!!
 

Σχόλια